//
Uncategorized

Grau=llicenciatura?

La voluntat de tirar endavant la gran estafa que és l’EEES para el conjunt de la societat, i especialment estudiantil, fa que de vegades fins i tots els mateixos popes de la reforma no vulguin recordar o mencionar informació clau.

Un grau equival a una llicenciatura?

Abans de l’aprobació de la LOU (2001) la llei d’universitats i el reial decret que va regular els estudis universitaris definia els estudis universitaris en els següents termes:

art.3.ap.2 El primer ciclo de las enseñanzas universitarias comprendera enseñanzas básicas y de formación general, asi como, en su caso, enseñanzas orientadas a la preparación para el ejercicio de actividades profesionales.

El segundo ciclo estará dedicado a la profundización y especialización en las correspondientes enseñanzas, asi como a la preparación para el ejercicio de actividades profesionales.

Font: Real Decreto 1497/1987 de 27 Noviembre por el que se establecen las directrices generales comunes de los planes de estudio de los títulos universitarios de carácter oficial y validez en todo el territorio nacional.

És interessant tenir en ment la definició de primer cicle i segon cicle. Al 2005, com a desenvolupament de la LOU es va aprovar un altre Reial Decret que va derogar aquest. Ara la cosa era:

Artículo 7. Enseñanzas de Grado.

El primer ciclo de los estudios universitarios comprenderá enseñanzas básicas y de formación general, junto a otras orientadas a la preparación para el ejercicio de actividades de carácter profesional. La superación del ciclo dará derecho a la obtención del correspondiente título, con la denominación que, en cada caso, acuerde el Gobierno.

Artículo 8. Enseñanzas de Posgrado.

1. El segundo ciclo de los estudios universitarios estará dedicado a la formación avanzada, de carácter especializada o multidisciplinar, dirigida a una especialización académica o profesional o bien a promover la iniciación en tareas investigadoras. La superación del ciclo dará derecho a la obtención del título de Máster.

Font:REAL DECRETO 55/2005, de 21 de enero, por el que se establece la estructura de las enseñanzas universitarias y se regulan los estudios universitarios oficiales de Grado.

Finalment, el darrer Reial Decret ratificava la transformació de les llicenciatures i diplomatures en graus+postgraus:

Artículo 9. Enseñanzas de Grado.

<!–[if !supportLists]–>1. Las enseñanzas de Grado tienen como finalidad la obtención por parte del estudiante de una formación general, en una o varias disciplinas, orientada a la preparación para el ejercicio de actividades de carácter profesional.<!–[endif]–>

Artículo 10. Enseñanzas de Máster.

1. Las enseñanzas de Máster tienen como finalidad la adquisición por el estudiante de una formación avanzada, de carácter especializado o multidisciplinar, orientada a la especialización académica o profesional, o bien a promover la iniciación en tareas investigadoras.

Font: REAL DECRETO 1393/2007, de 29 de octubre, por el que se establece la ordenación de las enseñanzas universitarias oficiales.

LLAVORS: UN GRAU= PRIMER CICLE.=

La “millora” anunciada era l’equiparació europea. Tanmateix, si a la resta d’Europa s’han implementat Graus de 3 anys, aqui es farà de 4 anys.

Abans un primer cicle =2 ó 3 anys…

El que és interessant és que per obtenir el mateix (una llicenciatura) no només no ens garanteixen l’accès malgrat haver fet el primer cicle (és a dir, el grau) sinò que l’escala de preus que s’aplica és la que abans es feia servir per als postgraus (és a dir, doctorats), que en el millor dels casos triplica el preu d’un curs de llicenciatura i pels quals no hi ha beques per nivell de renda, sino per criteris d’excel·lència acadèmica (molt escases) i prèstecs. Llavors, a on està la millora? a la butxaca de les entitats financeres (Banc Santander preferentment per al mòn hispà) que d’una banda treu beneficis donant prèstecs, d’altra banda tot el teixit empresarial rebaixa el cost de la mà d’obra dels antics llicenciats i d’altra es prepara tot un exèrcit d’estudiants que han de fer pràctiques en empresa si o si per obtenir un títol de primer cicle (és a dir, grau).

Malgrat que és indefensable l’equivalència entre grau i llicenciatura, hi ha trampetes per enganyar estèticament al personal:

– el grau dura 4 anys. El que deiem abans. El model és 4 +1= llicenciatura. Amb la petita diferència de preu i de selectitivat dels perfils, manca de beques per al “segon cicle” que abans si es donaven.

– Com que a Europa els que han aprovat plans d’estudi de graus, són de tres anys, a diverses universitats fan creure que hi ha una efectiva equiparació mitjantçant l’emisió de títols propis (minors, itinerari, …) als tres anys.

Un títol propi, com diu el RD del 2005 (no derogat en su totalitat) defineix així els titols propis:

art.2.b) Título propio: el expedido por las universidades, acreditativo de la superación de otras enseñanzas impartidas en uso de su autonomía, carente de los efectos que las disposiciones legales otorguen a los títulos oficiales.

Font:REAL DECRETO 55/2005, de 21 de enero, por el que se establece la estructura de las enseñanzas universitarias y se regulan los estudios universitarios oficiales de Grado.

-El preu del crèdit dels màsters és més barat que els dels antics doctorats. De moment és cert (malgrat que l’article 81.b de la LOU estableix que s’ha d’acostar el preu al seu cost real de mercat i així també és recollit a l’art.7 del Reial Decret de Graus ). Però un màster té molts més crédits que un doctorat…

En conclusió:

Si prefereixes:

– Estudiar 4 anys per obtenir el que abans tenies en 2-3

– Pagar tres vegades més per llicenciarte (l’any de Màster, si t’admeten) sense beca segons el teu nivell de renda.

– No tenir cap garantia d’equiparació del teu títol més enllà del Regne d’Espanya.

Llavors, no et ratllis! VISCA BOLONYA!!

Debats

7 thoughts on “Grau=llicenciatura?

  1. Bones. Cert que tots aquests canvis (pujada de preu dels crèdits, pràctiques en empreses per al seu benefici, requeriment d’al·lumnes a temps complert, etc)són molt negatius per a nosaltres, els estudiants, però crec que és fals el que aqui s’ha esmentat de que un grau no s’equipara a l’antiga llicenciatura i que amb aquest no es pot accedir directament al món laboral. Al meu parer, crec que s’ha malinterpretat el fet de que al grau se l’anomeni “primer cicle”, doncs és tan sols una nomenclatura, que no té res a veure amb els “cicles” tradicionals de dos anys en que es distribuïen les carreres fins aleshores.

    Així doncs, el “primer cicle” o “grau” de 4 anys sí s’equipara a la llicenciatura de la mateixa durada en quant a la possibilitat d’incorporar-se immediatament al món laboral; i el “postgrau” o “màster” en qüestió no equival al tradicional “segon cicle” d’una llicenciatura, sino que equival a l’antic doctorat (ja privat, per tant econòmicament la cosa no canvia).

    El grau és un frau per la ruptura de la cohesió social que implica, és a dir, per les grans dificultats que posa a la classe treballadora d’accedir als estudis superiors; no pas perquè aquestos, un cop aconseguits, no permetin excercir professionalment.

    Posted by Silvia | 20 Setembre 2008, 4:31 pm
  2. Com es pot fer per passar d’una llicenciatura ja iniciada a un grau del mateix nom?

    Posted by CHEMA | 20 Setembre 2009, 4:07 pm

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Sobre la pujada dels preus dels estudis universitaris a Catalunya « Especial Bolonya - 1 Agost 2008

  2. Retroenllaç: GRAU O LLICENCIATURA? « Especial Bolonya - 25 Octubre 2008

  3. Retroenllaç: Mites i contramites: El discurs legitimador de l’EEES fa aigües « Especial Bolonya - 30 Novembre 2008

  4. Retroenllaç: Sobre la regulació d’Informàtica « Assemblea d’Estudiants de l’ETSE - 9 Desembre 2008

  5. Retroenllaç: Mites i contramites: El discurs legitimador de l’EEES fa aigües | Elliot.cat - 24 Setembre 2011

Deixa un comentari

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 157.066 visites
Mai 2008
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors