//
Uncategorized

Huguet anuncia que aquest any reformarà la llei d’universitats

Del web del Comissionat per a Universitats i Recerca (Nota de premsa emesa pel departament d’Innovació, Universitats i Empresa)

  • El conseller ho ha dit en el marc d’un acte organitzat pel Cercle d’Economia on ha participat amb la conferència “Catalunya, punt d’atracció de talent de la Mediterrània”. Ha exposat els principals 5 reptes de la universitat catalana: consolidar l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), millorar la governança del sistema universitari, atreure talent, promoure la internacionalització radical i orientar-se al lideratge de la Recerca i la Innovació
  • Huguet ha anunciat que el Departament incentivarà les inversions de les empreses en recerca i la incorporació de doctorands i investigadors a les empreses

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha reclamat avui a les universitats catalanes “més coratge per obrir-se a l’exterior i participar en projectes internacionals de primer nivell” i a les empreses “més col·laboració i més implicació en projectes de recerca universitaris”.

Huguet ha fet aquestes manifestacions en un acte organitzat pel Cercle d’Economia en què ha participat amb la conferència “Catalunya, punt d’atracció de talent de la Mediterrània” on ha analitzat els principals 5 reptes de la universitat catalana: consolidar l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), millorar la governança del sistema universitari, atreure talent, promoure la internacionalització radical i orientar-se al lideratge de la Recerca i la Innovació. En la seva intervenció, el conseller ha proposat un seguit de mesures per enfortir les relacions actuals entre universitats i empresa que ajudin les universitats catalanes a situar-se entre les més competitives i les més atractives del món.

1.- Consolidar l’EEES

Pel que fa al procés de Bolonya, Huguet considera que L’Espai Europeu d’Educació Superior ha de permetre multiplicar la mobilitat acadèmica a Europa, especialment pel que fa als postgraus. I ha definit aquest procés com “un gran repte i una gran oportunitat. El repte de definir un nou mapa de titulacions, que ja s’ha iniciat, i l’oportunitat d’ajustar millor l’oferta de titulacions a la demanda social”.

2.- Millorar la governança

La millora del sistema de governança es veurà reflectida en la propera Llei d’Universitats de Catalunya (LUC) que “recollirà canvis en la millora de la governança del sistema universitari reforçant l’autoritat acadèmica dels rectorats i incrementant l’autoritat real dels Consells Socials en la gestió econòmica de les Universitats”.

El conseller també ha explicat que la millora de la governança es donarà amb més flexibilitat normativa i menys reglamentació intervencionista. “La solució no vindrà per retallar l’autonomia universitària, al contrari, vindrà amb una major autonomia acompanyada d’un sistema de responsabilitats integral en el marc d’un conjunt de regles de joc el més clares possible”. Segons Huguet, una bona solució serà “reforçar l’autoritat acadèmica dels rectorats i incrementar, alhora, l’autoritat real dels Consells Socials en la gestió econòmica de les universitats”.

3.- Atraure talent

Pel que fa al tercer gran repte, l’atracció de talent, el conseller ha dit que tenim gent molt bona a la universitat i recerca “però en traiem poc rendiment. El model ICREA el consolidarem i el millorarem”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat l’obertura d’una línia d’incentius en recerca per empreses que faciliti la incorporació de doctorands i investigadors. “Tenim talent i l’hem d’incorporar a les nostres universitats i empreses públiques i privades perquè comencin a captar excel·lència”.

El conseller ha fet palès que “cal un canvi de mentalitat en un doble sentit per entendre que una part de la inversió publica i privada és fonamental que es destini al talent i per cultures corporatives a l’empresa, a la universitat i a la pròpia administració de valoració del talent”.

4.- Promoure la internacionalització radical

En el quart repte, la internacionalització de la universitat, el conseller ha encoratjat a les universitats cap la internacionalització radical: “No ens ha de fer por. Per ser un pol d’atracció de talent necessitem esdevenir motors del coneixement i líders internacionals”. Una de les fórmules plantejades pel conseller és assolir que quasi la meitat dels professors universitaris tinguin alguna activitat internacional avaluada.

Segons Huguet, la marca compartida Universitat de Catalunya -una petició dels rectors- hauria de permetre funcionar com un sistema integrat, més eficient i amb més projecció internacional. El conseller afirma que “cal sumar esforços i aprofitar sinergies i vendre el millor de les universitats de Catalunya des de la docència fins a l’excel·lència dels centres de recerca”. “La marca compartida Universitat de Catalunya, que ha de representar el conjunt del sistema universitari, hauria de permetre funcionar com un sistema integrat, més eficient i amb més projecció internacional”, ha afegit

5.- Lideratge en recerca i innovació

El cinquè repte és el lideratge de la recerca i la innovació. En aquest apartat el conseller ha assenyalat que “tenim gent bona però potser no està ben organitzada, i aquí la triple hèlix en té la responsabilitat”. En aquest sentit, ha recordat que el Govern està treballant en el Pacte Nacional per a la Recerca i Innovació i “tenim la voluntat que amb el document que elaborarà el Comitè d’Experts hi haurà un gran acord que donarà estabilitat al sistema”.

També s’ha referit a una assignatura pendent dels empresaris: incrementar la inversió en recerca. “A Catalunya estem a la tercera part de la inversió en recerca que hauria de fer l’empresa del que ens tocaria per estar a nivells com Finlàndia. Hem de passar de ser la fàbrica d’Espanya a la gerència de la part del món que ens pertoqui”, ha dit.

La recerca i la innovació han esdevingut un factor clau d’èxit de les societats avançades. Des d’aquest punt de vista, Huguet considera que “Catalunya no ha assolit el posicionament que per tradició industrial i desenvolupament econòmic li correspon”.

Huguet anuncia que aquest any reformarà la llei d’universitats

EL PERIÓDICO 20.02.08
BARCELONA

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va avançar ahir que el Govern preveu aquest mateix any reformar la llei d’universitats de Catalunya per adaptar-la a l’Estatut. Huguet, que va fer aquest anunci durant la inauguració d’una jornada de debat sobre els sistemes de govern de les universitats europees organitzada per la Fundació CYD i el Cercle d’Econo-
mia, va subratllar que, a més a més, hi ha canvis normatius que es fan indispensables, com la necessitat de reforçar el poder dels rectors i d’incrementar l’autoritat dels consells socials.
El conseller va avançar la seva intenció de constituir durant les pròximes setmanes una comissió que començarà a estudiar els aspectes de la llei que han de ser objecte de revisió. Huguet va afegir que vol obrir un debat sobre els nous perfils de titulats i professionals que demanen el mercat laboral i la societat, i que el seu departament s’esforçarà a potenciar la marca Universitat de Catalunya a l’estranger, que vol facilitar la presentació internacional de l’oferta d’ensenyament superior català en el seu conjunt.

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: PER UNA UNIVERSITAT PÚBLICA AL SERVEI DE TOTA LA SOCIETAT « Especial Bolonya - 9 Juny 2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Entrades més vistes

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 155.581 visites
febrer 2008
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uniu-vos a 12 seguidors
A %d bloguers els agrada això: