//
Uncategorized

NOVETATS UAB

La UAB trenca els principis democràtics mínims i impedeix l’entrada d’un estudiant membre del Consell de Govern a la reunió d’aquest òrgan

Aquest matí, cap a les 9.30, una vintena d’estudiants han convocat una roda de premsa i han fet una concentració al Rectorat amb motiu de la celebració del Consell de Govern per reclamar la dimissió del Rector, Lluís Ferrer i del Secretari General, Rafael Grasa per la seva responsabilitat directa en la càrrega dels Mossosd’Esquadra produïda el passat dia 4 de març contra els estudiants que donaven suports als estudiants tancats a la Facultat de Lletres, amb resultat de prop de 50 ferits entre estudiants i personal docent.

El Consell de Govern d’avui és el tercer intent de prosseguir la sessió del dia 5 de Març, que va ser posposada per la concentració de més de 1500 persones de tota la comunitat universitària en rebuig de la càrrega i demanant explicacions. Ni aquell dia, ni a la continuació del Consell, el dia 26, ni el Rector, ni el Vicerector van oferir cap explicació als estudiants. Donat la gravetat dels fets a instàncies del Departament de Psicologia Social , la Junta de Facultat de Psicologia va instar a la creació d’una comissió d’investigació ide reparació als ferits. D’altra banda, el Departament de Prehistòria va emetre un comunicat de rebuig a la càrrega dels Mossos i demanant que es fes una investigació sobre els fets per a la depuració de responsabilitats.

Es de destacar que l’objectiu del bloqueig del Consell de Govern rau també en la denúncia de la intenció de posar en marxa reformes de funcionament intern de la UAB, com ara la normativa de serveis bàsics, que suposa el primer pas cap a la segregació i mercantilització del serveis docents i de investigació de la UAB, tot restringint el seu funcionament democràtic en pro d’un model clarament gerencial i autoritari.

Aquest model és obertament contradictori amb el que diuen els principis d’actuació de la UAB, recollits a l’article 3 dels Estatuts: “ 1. Per a desenvolupar les seves activitats, la Universitat Autònoma de Barcelona s’inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat. Aixa mateix a l’apartat 4 especifica, “4. Són principis especialment proclamats i garantits:a) La llibertat de càtedra, de recerca i d’estudi, així com la llibertat d’expressió i de reunió dins dels recintes i campus de la universitat.

Aquest gir autoritari en el Govern de la universitat s’ha tornat a exemplificar avui davant la presència dels mitjans de comunicació, amb la negada de l’entrada al Consell d’un estudiant membre d’aquest, sense cap mena de justificació i malgrat que la compossició del Consell impedeix que cap votació depengui de la opinió dels estudiants donat la proporció d’estudiants que hi ha representada. No és una tònica única de la UAB, donat que el passat 15 de febrer a la Universitat de Lleida es va prohibir el pas a qualsevol estudiant a la inauguració d’una nova Facultat de Ciències de l’Educació prohibició executada amb una forta presència de policia local i Mossos d’Esquadra. La inauguració d’aquesta facultat va ser a càrrec de la la Degana, Rector, el president de la Diputació i l’alcalde de Lleida i el President de la Generalitat, José Montilla i va comptar amb la presència, d’entre altres autoritats mercantils, de la presidenta de la Càmera de Comerç de Tàrrega.

Cap dels informes dels talls elèctrics del 4 de març no expliquen la càrrega a fosques dels Mossos d’Esquadra.

Gerència ha remet els informes tècnics de la direcció d’Arquitectura i Logística així com els informes de ENDESA i d”Alupú, SL (empresa de manteniment de les estacions de transformació de mitja tensió) demanats pels estudiants claustrals.

Tots tres informes fan un llistat de les averies registrades així com la durada dels talls i les zones afectades, sense que cap d’ells pugui explicar el tall produït a la zona del pati de Lletres, lloc a on es va produir la càrrega dels Mossos d’Esquadra contra els estudiants asseguts al terra en horari lectiu. La durada del tall va ser exactament la del temps de la càrrega contra els joves.

Durant la jornada, cap a les 18.30 es va tallar el subministrament durant una durada d’hora i mitja, segons informacions donades per Endesa a la direcció d’Arquitectura i Logística. Segons l’informe del Director d’Arquitectura i Logística “La naturalesa i tipologia de l’avaria (el curt-circuit dins d’una estació de transformació d’un cable de mitja tensió, que es va mig fondre en “fer massa tocant terra”) es inequívocament fortuïta i en cap cas es compatible amb una manipulació humana”.

Efectivament, segons el document emès per Endesa el 17 de Març, van haver-hi interrupcions del subministrament a diverses àrees del campus. Pel que fa a la Facultat de Lletres exactament es registren els següents:

“18:31:13 h……44 minutos 38 segundos.

20:08:45 h…… 02 minutos 58 segundos”.

La hora de la càrrega policial, segons l’hora registrada als dispositius digitals dels periodistes presents (càmeres digitals) i d’alguns dels estudiants que van poder registrar imatges amb els seus mòbils, l’hora del tall i de la càrrega va ser les 20.20 de la tarda i d’una durada superior als 3 minuts. És de destacar que cap dels informes tècnics facilitats inclouen aquest tall, amb la qual cosa, la versió dels estudiants (tall provocat per facilitar les tasques dels Mossos d’Esquadra i incrementar la sensació de inseguretat i pànic dels estudiants) pren força.

Recordem que el dia 6 de Març, el diari digital Tribuna Catalana va emetre una notícia segons la qual: “Diverses fonts consultades dels Mossos d’Esquadra han manifestat que la seva intervenció es va fer per ordre del rector de la UAB sense que s’haguessin produït greus alteracions ni danys a les instal·lacions públiques. Cosa que segons aquestes fonts hagués pogut comportar que abans d’intervenir aquest cos policial s’hagués obert una negociació entre el rectorat i els estudiants.”

La comunitat estudiantil ha manifestat el seu rebuig a la decisió del Rectorat i continua demanant la dimissió del Rector i del Secretari General, Rafael Grasa, per ser les persones directament implicades en la manca de diàleg amb els estudiants tancats i amb la decisió de carregar contra els estudiants concentrats fora de l’edifici de Lletres en suport dels seus companys i companyes tancades.

Els estudiants recorden que als Estatus de la UAB, pel que fa als principis d’actuació (art. 3) diu “ 1. Per a desenvolupar les seves activitats, la Universitat Autònoma de Barcelona s’inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat. Aixa mateix a l’apartat 4 especifica ´“4. Són principis especialment proclamats i garantits:a) La llibertat de càtedra, de recerca i d’estudi, així com la llibertat d’expressió i de reunió dins dels recintes i campus de la universitat”

Aquests principis han sigut vulnerats tant a la càrrega dels Mossos d’Esquadra, com al tractament informatiu institucional. La carta de dimissió de l’Adjunt del Vicerector, Marti Marín Corberá, no va ser divulgada ni penjada al portal web de la UAB, tampoc el comunicat del Comitè de Vaga que convocava l’acció de solidaritat (integrat per estudiants i professors laborals i treballadors de tots quatre sindicats amb representació a la UAB: CC.OO, UGT, CGT i CAU). A diferència d’aquests textos, els comunicats del Consell de Govern i de la Degana de la Facultat de Lletres donant suport a la decisió de dissoldre violentament la concentració sense cap avís previ, van ser difusos per e-mail a tota la comunitat universitària (tret els estudiants).

ALTRES ARTICLES DES DE L’ACADÈMIA

CONTRA LA LOU

Golpe de Estado en la Academia

Artículo de Carlos Fernández Liria. Lunes 7 de abril de 2008,

Bolonia: ¿otro espejismo europeo?

Artículo de Julio Carabaña. Profesor de la Complutense de Madrid lunes 7 de abril de 2008

En la universidad de La Laguna recogen firmas para no perder Septiembre

La Convocatoria de septiembre se perdería en base a la convergencia de calendarios escolares con Europa

Jueves 10 de abril de 2008

McDonald’s prodrá emitir títulos educativos oficiales en Reino Unido.

Martes 8 de abril de 2008

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Entrades més vistes

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 156.108 visites
Abril 2008
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors
A %d bloguers els agrada això: