Ahir la Junta Electoral va proclamar Rectora de la UAB a Anna Ripoll, amb una victória molt ajustada respecte al segon candidat, Lluís Tort. La crònica oficial a la web de la UAB. Nosaltres oferim una altre lectura dels resultats de les eleccions, tot i que la plana principal de la UAB no se’n fa ressó, CC.OO. va demanar l’abstenció. CGT, CAU i les Assemblees de Facultat van demanar el vot nul a les eleccions. Cadascú pels seus motius, entre d’altres: la manca d’un candidat que parlés dels problemesque afecten actualment el campus.
Analitzant la participació, aquesta ha estat baixa però superior a la de les darreres eleccions, com recull el quadre. D’altra banda, cal afegir que el segon “candidat” més votat ha estat el vot nul, el qual ha guanyat per un 45.71% entre el sector estudiantil i que, per al total de vots emesos, ha supossat uns 1332 vots (la candidata Ripoll ha estat escollida per 1466 vots de tota la comunitat universitària). El vot nul tant del CGT i CAU com dels estudiants comptava amb una butlleta pròpia la qual s’afegia com a candidat “Diàleg” i “no a Bolonya, arxiu dels expedients i referèndum legal i vinculant”, respectivament.
Com a curiositat, cal afegir que les xifres que refleixen els censos no són ni molt menys les que estadísticament s’utilitzen al campus (recordem que la carta del rector es dirigia a 40.000 estudiants). Sumant el cens (amb mancances per la part del PAS per a dues escoles) el total és de 37.141 persones (docents, treballadors i estudiants…). La UAB hauria de mirar la seva unitat de recompte estadístic o el cens, perque les xifres no encaixen.
L’estudiantat ha participat a unes eleccions no representatives, ni molt menys democràtiques tot i que hi hagi urnes ,butlletes i agents de seguretat. Com il·lustra un mural a la Facultat de Psicologia (quatre simis : un no veu, un no parla, un no escolta i el quart vota), la democràcia requereix d’un requisits de debat i informació públics plurals, a més del requisit liberal (no pas comunista, ni anarquista, ni antisistema) d’una persona un vot. Aquests prerrequisits democràctics no existeixen a la universitat i per tant, qualificar de democràtics els procediments universitaris és un insult a la inteligència i als fonaments bàsics de la ciència política.
Post relacionat: Resultats eleccions a Claustre
Sense més preàmbuls, les taules (clickar per veure ampliat):
Debats
Trackbacks/Pingbacks
Retroenllaç: Preguntes i respostes sobre democràcia « Especial Bolonya - 16 Desembre 2008
Retroenllaç: Representativitat i democràcia als campus universitaris: referèndums sobre Bolonya « Especial Bolonya - 2 Març 2009
Retroenllaç: L’EQUIP DE GOVERN DE LA UAB BOICOTEJA LA CONVOCATÒRIA DE CLAUSTRE EXTRAORDINARI « Especial Bolonya Tot sobre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - 9 gener 2010