Fa molt de temps en aquesta pàgina es va rescatar un document històric, un documental de l’Enciclopedia Britànica sobre el concepte de “democràcia vs despostisme” als anys de creixement del nazisme a Europa. Tornem a recomanar el seu visionat i aporten un catecisme (ara de moda amb el tema bolonya) sobre la democràcia i la participació política, centrant-nos al context de la UAB per a exemplificar:
1. Les assemblees no són democràtiques, les eleccions a rector i als òrgans de govern institucional sí.
Assemblea: tot estudiant de la facultat té dret a la paraula i al vot. Parla per ell mateix. L’assemblea expressa la voluntat dels estudiants que hi participen, normalment es treballa per consens i excepcionalment per votació. Definició d’Assemblea dels estatuts de la CAF aquí.
Clica a sobre per veure ampliació de la taula.
2. A les universitats una persona és un vot.
FALS. El vot d’un treballador, d’un estudiant, d’un professor contractat i el d’un catedràtic és estamental, i el nombre de llocs de representació són estamentals. La minoria té més poder que la majoria.
Sobre el dilema polític de drets individuals i col·lectius, recomanem el video de l’Assemblea de Comunicació sobre “Drets individuals”
3. Els estudiants assemblearis no participen als òrgans de govern.
FALS. Els estudiants assemblearis es presenten en candidatures col·lectives a les eleccions de Claustre i a les eleccions de Junta de Facultat. A tots els òrgans són majoria aplastant:
Les candidatures d’assemblea han tret més del 80% dels representants als òrgans de govern, els quals estan sotmesos a la lògica assembleària i han de respondre, informar i emetre l’opinió de l’assemblea d’estudiants de la seva facultat.
4. Els estudiants assemblearis i antibolonya són antidemocràtics
FALS. Precisament el que estan demanant és un referèndum per al conjunt de la comunitat universitària, en peu d’igualtat i amb garanties. Per a tothom.
Precisament l’ocupació de la Facultat de Lletres ha estat sotmesa a un referèndum preparat per ambdós “bàndols” (pro ocupació i antiocupació) i per vot secret i censat, ha guanyat l’opció de continuar l’ocupació, previ aclariment entre les parts de quines condicions havia de reunir el resultat per ser acceptat com a legítim.
5. Els estudiants assemblearis i antibolonya no participen a les eleccions de rector.
FALS. Han participat i han votat nul (més del 45% dels vots emesos).
D’altra banda, és legítim no participar si:
a) el sistema de vot és feudal (sugrafi universal ponderat).
b) Cap dels candidats recull al seu programa les reivindicacions estudiantils.
Per això, la secció sindical de CC.OO. ha demanat l’abstenció a les eleccions. La CGT i el CAU han demanat el vol nul amb butlletes pròpies (afegint “diàleg” com a candidat). Les assemblees han demanat tambe el nul amb una butlleta pròpia a la qual apareix com a opció “No a bolonya, arxiu dels expedients i referèndum legal i vinculant”.
6. Per qué les Assemblees han demanat el vot nul i no el blanc o l’abstenció?
L’abstenció demostra manca d’interès i pot ser interpretat de qualsevol manera. El vot blanc demostra equidistància. El vot nul preparat demostra una posició que no està recollida a les candidatures.
Veure resultats eleccions a Rector/a, Veure resultats eleccions a Claustre. Veure referèndum de Lletres.
Debats
Encara no hi ha cap comentari.