//
Uncategorized

Sobre modificacions del calendari escolar

cambiarlo_todo_0

Durant els darres dies, la CRUE ha anat fent declaracions sucoses sobre l’aplicació de la LOU i les excel·lencies de la Garmendia als campus de l’estat espanyol. La proposta de modificació del calendari escolar compta amb una reflexió de dos professors publicada a Fírgoa (en gallec a l’original), a sota la traducció amateur.

Sobre modificacions del calendari escolar.  Juan Carlos Pardo Pérez i Alfonso García Tobío

A mitjans dels noranta, quan es van començar a elaborar els actuals plans d’estudi universitaris, a banda de les crítiques de procediment- que també les vam expressar quan vam tenir l’oportunitat- vam advertir que l’organització quadrimestral suposaria una intensificació extraordinària del treball dels estudiants i dels professors. Ara, per aquesta mena d’organització curricular, estan comprimits dos cursos a l’espai d’un sol curs acadèmic. (1).

Tot un exemple de les formes de producció “toyotistes” que posen a l’esser humà al servei de la producció industrial i que, aplicades a la universitat, suposen per als professors i estudiants horaris intensius de planificació, docència, d’estudi de revisió de treballs acadèmics, etc… Com qualsevol persona trempada, no hi ha carrera universitari que permeti als estudiants implicar-se en altres activitats formatives diferents (activitats culturals, de formació en llengua estrangera, en informàtica, etc) a les estrictament acadèmiques; impedeix, fins i tot, l’aprofundiment reflexiva dels continguts de les assignatures de la titulació que estudien. En conversacions de passadís i de cafeteria – espais universitaris a on la gent acostuma a expressar el veritable sentiment del professorat- exterioritzem les nostres queixes per la sobrecarrega horària, la manca de temps, per la quantitat ingent de feines burocràtiques a les quals el sistema ens sotmet, per la velocitat a la qual hem d’imprimir els nostres plans d’estudi i els nostres treballs, etc. Un signe dels temps que ens abandonen al xantatge de la urgència (“deprisa, deprisa”: al cap i a la fí, time is money) que ens empentem al consum del “menjar ràpid” (una manera suau de referir-se al “menjar-escombreria”), de “informació ràpida” (fragments, retalls de informació que tot i donar l’aparença de ciutadans informats, amaga una superficial trivialitat), d’un “currículum ràpid” que incita als professors a lliurar grans quantitats d’informació sobre els caps dels nous estudiants. Al cap i a la fí, un despropòsit per a activitats que, com aprendre, ensenyar, investigar, demanen lentitud, pausa, paciència, continuïtat, perseverança,… Just el contrari del que les universitats calcades sobre el model empresarial ens demanen.

Sembla que a aquest desatí s’afegeix un altre. Des de fa uns mesos, els mitjans de comunicació es fan ressò de la idea que el rector de la Universitat de Vigo ha estat proposant a l’ambient acadèmic, segons la qual els cursos de la universitat han de començar el dia 1 de setembre. Un pot esperar que una proposta d’aquesta naturalesa, que esta sent assumida per altres responsables universitaris, tingués al darrera un anàlisi rigorós i seriós, estigués recolzada per profunds estudis i complexes arguments pedagògics, didàctics, psicològics, econòmics, antropològics, socials, … dignes de ser tinguts en compte per la comunitat educativa. Tanmateix, què contradicció, perque la realitat és més sorprenent. L’únic que sabem sobre aquest assumpte és un document de cinc pàgines anomenat “Un nou calendari acadèmic del Espai Europeu d’Ensenyament Superior”, que es limita a comparar el calendari tradicional i el calendari alternatiu, concloent que aquest últim és mes raonables i més equilibrat en termes temporals. Al nostre parer, l’únic argument de pes és que els dos quadrimestres tenen una configuració temporal semblant. Sembla ser que, segons els autors del document, que aquest nou calendari s’ajusta millor als criteris de l’EEES (?), permeten fins i tot que els estudiants gaudeixin de vacances durant el mes d’agost. Juliol vindria a substituir a setembre com a “mes d’exàmens” i una vegada finalitzat el curs al juliol, poc temps després d’haver lliurat els exàmens del segon quadrimestre.

Aquesta proposta de calendari pretén ser, com moltes altres que es propugnen, una via innovadora per assolir la qualitat que es reclama a les universitats. Pel que fa al professorat, no veiem com és possible que examinin a l’estudiantat en juliol, revisin els treballs dels estudiants, posin les qualificacions, signar les actes, i se’n vagin de vacances durant el mes oficial de vacacions no més d’agost (suposem que la mateixa consideració han de tenir els estudiants) i amb les maletes encara per desfer, inicien les seves classes el dia 1 de setembre, sense temps material per a la planificació del nou curs.

No serà que els que defensen aquestes propostes els traeix el subconscient? Malgrat que parlem del sacrosant valor de la “qualitat”, no pot ser que assumeixin l’estesa idea de que no és necessari preparar les classes, planificar-les, és a dir, allò que habitualment s’entén com prepara “el programa”, és a dir, un llistat de temes i una bibliografia? No serà que es pensa que repeteix la idea de que el professorat arribarà el dia 1 de setembre amb els seus apunts, fets d’una vegada per a totes, i els dicten mecànicament als seus estudiants per a que, també mecànica i passivament els recullen per a després reprodueixin la informació tal com els ha estat donada? Si aquest és l’objectiu, tenen tota la raó: qualsevol calendari s’hi val… el mateix que va provar en una època passada aquell eximi Ministre d’Educació Franquista, Julio Rodríguez, qui va voler passar a la història per donar nom al calendari universitari: el Calendari Julià. (2).


(1) El segon pas de la intensificació del temps (la “eficiència”, és a dir, fer més amb menys per tal de maximitzar els profits; també anomenada optimització) ja està en marxa: es tracta d’obtenir un títol en tres anys. En realitat, a dos cursos per any, cada titulació “costaria” sis cursos, només que temporalment comprimits. Alguns li diuen a això “The McDonaldization of Higher Education, o MacDonalización da educación.

(2)El curs 73/74 és celebrar a Espanya per la implantació del anomenat “Calendari Julià” (pel ministre d’educació, Julio Rodríguez) que feia començar el curs amb l’any natural al gener (curiosament l’experiment només va durar un any, doncs aquell curs només va tenir cinc mesos). (Antonio Ruiz Vega, Reseña do libro de Pilar Urbano: Garzón: El hombre que veía amanecer)


Debats

4 thoughts on “Sobre modificacions del calendari escolar

 1. Recomano un “passeig” pels calendaris acadèmics de les millors universitats. El ssitema que s’aplica aquí és nefast. A algunes facultats de la UB fa molts anys que es comença sobre el 12 de setembre.
  Les assignatures anuals o semestrals? Depèn de l’assignatura. Algunes, com matemàtiques, haurien de ser anuals, i altres molt descriptives que requereixen menys sedimentació poden ser de forma seqüèncial, s’acba una i continua una altra, el temps que calgui. O encavalcades. Sense rigideses. És el que jo hagués fet si manés. Per sort no deicdeixo res.

  Posted by Enric I. Canela | 25 gener 2009, 1:16 pm

Trackbacks/Pingbacks

 1. Retroenllaç: Torna la cascada de mobilitzacions contra la privatització de la universitat i les soflames al Parlament de Catalunya « Especial Bolonya - 28 gener 2009

 2. Retroenllaç: Universitats torna a Educació.Del zero a l’infinit. Estudiants 1- Garmendia 0 « Especial Bolonya Tot sobre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - 8 Abril 2009

 3. Retroenllaç: Universitats torna a Educació. Estudiants 1- Garmendia 0 « Especial Bolonya Tot sobre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - 8 Abril 2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Entrades més vistes

RSS Uni Riot (Itàlia)

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

 • 155.756 visites
gener 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uniu-vos a 12 seguidors
A %d bloguers els agrada això: