//
Uncategorized

Taula Nacional Universitat Pública i preocupació a Europa per la resistència estudiantil

La Comissió Europea preocupada pel rebuig estudiantil a Bolonya

Publiquen a La Vanguardia que la Comissió Europea està preocupada pel rebuig dels estudiants a les universitats catalanes i de l’Estat espanyol a Bolonya, i tot seguit el diari aprofita per qüestionar la legitimitat de les protestes i fer recordatori del feliç aniversari de l’ocupació del Rectorat de la UB: tres messos:

Mar, 17 de Feb del 2009//09:03
El rechazo de los universitarios españoles al plan de Bolonia preocupa a la Comisión Europea
LaVanguardia.es Ciudadanos
Mar, 17 de Feb del 2009//08:43
Tres meses de encierro empiezan a pesar para el edificio histórico de la Universitat de Barcelona
LaVanguardia.es Ciudadanos

graffiti-ymakeplans

Preocupa que la Comissió Europea es preocupi donat que la UE no té competències en matèria educativa ni universitària.

Preocupa que estiguin tan preocupats per la legitimitat de les protestes després de com es va aprovar el anomenat “Tractat de Lisboa” a les esquenes dels parlaments estatals, i per sobre de tot,

Preocupa que el senyor Moreso sigui tan vehement per treure legitimitat als seus propiss estudiants i rebutjar el diàleg defensat per la Palmada després de que El País esmentés una presumpta sessió interminable de negociació amb els seus estudiants a l’ocupació del Campus de Ca l’Aranyò – pressumpta perque tothom coneix al senyor Moreso, el seu talant i cap altre mitjà es fa fer ressó d’aquesta sorprenent notícia-. Més sobre el senyor Moreso a Rebelión

D’altra banda, si la Comissió Europea s’ha de preocupar que miri la situació a Grècia, a Itàlia i a l’Estat francés perque sembla que la cosa no només és nostra… , encara que els pròcers de la reforma es neguen a afrontar la dimensió internacional i els mijtans de masses no volen donar cobertura a les mobilitzacions contra la reconversió educativa que implica l’Acord General de Comerç de Serveis. Pacte de silenci trencat pels vincles solidaris de les assemblees i organitzacions socials.

L’ocupació al Rectorat per al seva banda acullel proper cap de setmana la Trobada d’Assemblees dels Països Catalans, com està anunciat des de fa setmanes a diversos mitjans contrainformatius.

I d’altra banda a El Periódico d’avui també hem de destacar l’article d’opinió d’en Pere Solà, Catedràtic d’Història de l’Educació de la UAB: “Pel diàleg universitari. La revolta contra el “Pla Bolonya” evidencia les debilitats i contradiccions del nostre ensenyament“. Un tall per obrir boca:

Sorprèn, d’altra banda, en relació amb Bolonya i les mobilitzacions que genera, el silenci de força dels sindicats i el conformisme de molts docents funcionaris. S’ha de destacar, de passada, l’alarmant grau de precarització del professorat jove, que fa pensar en la crisi dels PNN (Professors No Numeraris) dels anys 70.
El fet, doncs, és que estem instal.lats en un moviment estudiantil i juvenil d’abast europeu. El problema té una dimensió acadèmica i professional i una dimensió social i econòmica; es manifesta des dels primers moments de la formulació i la implantació experimental del pla de Bolonya. El moviment social a què Bolonya ha donat lloc palesa les febleses i les contradiccions tant de l’ensenyament com de la recerca a diferents estats. Fa veure, per altra part, les dificultats objectives que hi ha en la construcció d’una Europa social pel que fa als nostres joves. Contra el que diu la ministra d’Educació i Ciència espanyola, María Jesús San Segundo, i repeteixen sovint els mitjans de comunicació, no és un moviment minoritari entre els joves, ni intrínsecament violent.”

La Taula nacional. Crònica d’un fracàs anunciat.

Tall: Els cavallers de la Taula Quadrada. El cavaller negre (o la defensa de Bolonya)

negotiatiorwk3

Font: B de Bolonya. bdebolonya.blogspot.com

Diversos mitjans del règim s’en fan ressó de la reunió de la Taula Nacional per a la Universitat Pública, mecanisme anunciat pel tripartit després de l’anunci de les sancions polítiques contra els estudiants de la UAB i l’ocupació de la seu del Comissionat. Els objectius d’aqust anunci s’han fet patents: per d’una banda fer ostentació d’una imatge de diàleg (la consigna de Madrid després de la crida desesperada dels rectors) i d’altre fer callar el neofeixisme d’alguns membres del Parlament que davant el dubte, com la Guàrdia Civil, demanen mà dura i apallissar estudiants i “restablir l’ordre” abans de res.

Veure:

Carta oberta al Parlament de Catalunya del Comité Contra Bolonya de la UAB. 12/2008.

Debat Ple Parlamentari 17 Desembre 2008-

Ple del Parlament. 21/01/2009 – sessió ordinària-Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre la situació de les universitats.

Destaquem la notícia publicada a Europa Press a la qual la Comissionada per Universitats, Blanca Palmada insinua una mena  d’intercanvi entre la readmissió  dels expulsats de la UAB a altres centres i les ocupacions dels rectorats de la UdG i de la UB. A més a més també anuncia el tractament “cas per cas”  “las situaciones enquistadas “no normales” contra el Plan de Bolonia”.. Potser es refereix a les juntes de facultat impugnades a la UAB i a la UB per aprovació irregular dels plans d’estudi o de les irregularitats pressupostàries de la UAB…? Es pot llegir el teletip sencer aqui.

D’altra banda, el context d’aquest anunci ha estat la reunió de la Taula Nacional. Divendres passat, lendemà del desallotjament violent dels Mossos d’Esquadra de la UPF,  va tenir lloc la reunió prèvia davant la qual la Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants (que aglutina a les assemblees facultat de la UB, UAB, UPF i UPC) ja es va pronunciar públicament. Aquesta taula neix amb un problema de base, no considera les reivindicacions dels estudiants mobilitzats i té com objectiu la millora de la implantació de Bolonya. Comunicat de la CAE

Efectivament, a la reunió només es queden les juventuts del psoe (AJEC ) les joventuts d’ERC (Estudiants en Acció) i FNEC (¿?) que “després de “dècades d’història” ressorgeix a la UPF al novembre de 2008(¿?). La resta de delegacions estudiantils van marxar. I com recull La Vanguardia: “Según una representante del claustro de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Ainoha Ramón, “si la mayoría de estudiantes se han marchado, todos deberían hacer lo mismo porque el debate no tiene sentido”.

Com a nota curiosa, La Vanguardia demostra que de llegir en sap poc i anomena a la CAE “Coordinadora de Ayuda al Estudiante”.

Recull de premsa

Fracassa la primera taula per a la universitat pública
L’ACCENT.CAT Portada

Avui- Universitats recorre a la mediació per acabar tancades

El Mundo.-El Govern mediará en el conflicto de Bolonia

El Punt.-Blanca Palmada anuncia un procés de mediació amb els universitaris tancatsDebats

7 thoughts on “Taula Nacional Universitat Pública i preocupació a Europa per la resistència estudiantil

 1. http://bdebolonya.blogspot.com/2009/02/surmano-brothers-presenta-negotiators.html també hem fet una petita sàtira d’això nosaltres ;)

  Posted by komandant kh7 | 17 febrer 2009, 3:38 pm
 2. Benvolguts/es,
  Sóc en Jordi Domènech i Lizcano, secretari d’organització d’Estudiants en Acció. Tot i que no comparteixo tots els vostres punts de vista sobre l’EEES, habitualment us segueixo perquè sou rigorosos en el tractament de la informació, i això s’agraeix. Aquesta vegada, però, no si si per desconeixement, perquè us han informat malament o per mala fe, cometeu algunes impresicions:

  Sobre Estudiants en Acció = joventuts d’ERC. No em cansaré de repetir-ho; ni orgànica, ni políticament tenim vincles, malgrat que diversos de nosaltres tinguem la doble militància. Els i les estudiants ens hem guanyat fama de ser rigorosos i estar ben informats: m’agradaria veure com proveu d’argumentar i demostreu que des del sindicat estem supeditats a les joventuts d’ERC.

  També aprofito l’avinentesa per dir-vos que no us heu de creure tot el que llegiu al diari: l’FNEC no va ressorgir el 2008 a la UPF com deixava entendre l’Avui, i a la UB com a mínim fa 4 anys (des que jo vaig entrar a la UB, abans no puc afirmar-ho) que es presenten a les eleccions. Un ho confirmarà qualsevol claustral de l’època.

  Pel que fa a qui va marxar de la Taula, també teniu informació errònia, potser perquè no hi éreu: es van quedar 5 estudiants; un per l’AJEC, un per l’FNEC, dos per la UdG i un per la URV . Nosaltres ens vam quedar a parlar sobre què havia de ser la Taula i, tan bon punt la Comissionada va intentar parlar d’algun tema més polític vam llegir el document que ja havíem acordat i que us copio al final i vam marxar.

  Entenc algú que argumenti contra l’EEES, malgrat no hi estigui sempre d’acord. Però no entenc algú que menteix ni contra l’EEES ni contra algun col·lectiu d’estudiants, i m’agradaria que comprovesiu que el que us he dit és cert i rectifiquessiu.

  Moltes gràcies,

  ” Estudiants en Acció, davant de la realització de la primera trobada de la Taula Nacional per la Universitat Pública, vol manifestar:

  · Que valora molt positivament la iniciativa de crear la Taula. Tot i això, entén que la configuració actual de la mateixa no dóna resposta a la necessitat d’establir un autèntic debat sobre el futur de la Universitat Pública
  · Que les organitzacions estudiantils tenim la voluntat d’incidir en la presa de decisions que afecten les nostres universitats. No estem a favor de la política de cadires buides,
  · Que la Taula no pot avançar si la majoria dels i les estudiants convocats no s’avenen a participar-hi en les condicions actuals.

  Per tal que Estudiants en Acció pugui participar en properes convocatòries de la Taula Nacional s’haurien de donar les següents condicions:
  · Una moratòria d’un any en l’aplicació de l’EEES
  · El desbloqueig de les desavinences amb la resta del col·lectiu estudiantil, per tal que en les properes reunions hi pugui ser tothom present
  · Garantir la presència del professorat i PAS”

  Posted by Jordi Domènech i Lizcano | 19 febrer 2009, 6:14 pm
  • “Del mismo modo que no podemos juzgar a un individuo por lo que él piensa de sí, no podemos juzgar tampoco a estas épocas de revolución por su conciencia, sino que, por el contrario, hay que explicarse esta conciencia por las contradicciones de la vida material, por el conflicto existente entre las fuerzas productivas sociales y las relaciones de producción.”
   Kart Marx.

   “L’home és el procés dels seus actes”. Antonio Gramsci.

   Benvolgut, Jordi

   Gràcies pel teu aclariment del desenvolupament de la reunió després de que les assemblees abandonessin la taula, així com donar a conèixer les condicions d’Estudiants en Acció, la informació sempre s’agraeix.

   Com hauràs pogut comprovar, aquesta pàgina no només informa sinó que afegeix anàlisi ni que sigui breu. En aquest sentit, si la fòrmula Estudiants en Acció =JERC és massa ràpida en cap cas creien que s’hagi de corregir el fet d’establir parenteles polítiques ampliament conegudes per al conjunt del moviment estudiantil- molt més antic que les mobilitzacions antibolonya-.

   En aquest sentit, el mateix fet de que bona part de la militància d’Estudiants en Acció també ho sigui de les JERC, és un indici bastant clar; compartir locals i compartir la visió política de la reforma de la universitat. La inexistència de lligams orgànics en el moment actual entre les JERC i Estudiants en Acció no és rellevant de la mateixa manera que no ho és per establir lligams entre AJEC i el PSOE. Les afinitats i la connivència de posicionaments polítics, la realitat de la praxis politica transcendeixen el que diuen els estatuts.

   L’equiparació d’afinitats polítiques té un sentit d’aclariment sobre quina posició i postures ha defensat i defensa Estudiants en Acció pel que fa a l’ensenyament públic, i en aquest cas la LOU/LUC. Estudiants en Acció manifesta “reticències” pel que fa al procés i no qüestiona el marc conjunt de la Taula Nacional, la qual com ha denunciat la CAE, restringeix l’àmbit de discussió al “com” aplicar Bolonya i no sobre “el què” de la reforma en sí. Altrament conegut com “sí crític”, a tall d’exemple, el posicionament d’Estudiants en Acció comparteix amb les darreres declaracions de la Comissionada d’Universitats els següents punts en comú:

   – Derivar responsabilitats al govern del Regne d’Espanya, problemes de finançament i problemes de manca de beques –especialment agreujat al Principat-.

   – Derivar l’atenció cap al procediment i no cap a la filosofia mercantilista que hi ha al darrera i que la mateixa LUC explicita al seu preàmbul.

   És conegut que no és el mateix un partit al govern que a l’oposició i tampoc són exactament el mateix les seves joventuts. Dit aixó, pretendre defensar l’autonomia política i organitzativa d’Estudiants en Acció en base a l’absència formal de lligams orgànics tot i haver doble militància, és pobre i poc honest envers el moviment estudiantil i la pròpia militància d’Estudiants en Acció. De la mateixa manera que moltes de les organitzacions polítiques que participen al moviment estudiantil no tenen cap problema en reconèixer els seus vincles i simpaties polítiques (SEPC, FEL, Corrent Roig-Estudiants, Estudiants En Lluita, AEP), potser seria desitjable que les organitzacions properes als partits encarregats d’implementar la reforma o bé reneguessin d’aquesta proximitat desenvolupant un discurs i pràctiques coherents o bé ho assumeixin sense cap problema, per tal de que tothom pugui fer-se una idea de amb qui està tractant.

   Salut!

   Posted by Especial Bolonya | 22 febrer 2009, 9:53 am
 3. Benvolguts companys/es d’especial Bolonya,
  Aquest comentari és, només, a títol personal. A més, demano disculpes per avançada per citar, diverses vegades, un altre sindicat d’estudiants; no en faig cap valoració, sinó que m’és impossible explicar bona part del orígens d’Estudiants en Acció sense referir-m’hi.

  Dit això, crec que barrejeu “el tocino amb la velocitat”: això vol dir que si demà surt el conseller Huguet i diu que Bolonya és una estafa, la CAE es converteix automàticament en un xiringuito del Govern? Que jo, per propia voluntat, desprès d’informar-me i usant el meu sentit crític i la meva llibertat personal defensi un sí crític, ” com la Palmada” (ella és crítica amb alguna cosa? pel que fa, no ho hagués dit mai…) fa que, automàticament, jo defensi el que defenso, no perquè m’ho crec, sinó perquè m’hi diu ella?

  Jo crec que no sou honestos amb la informació: els vostres prejudicis us indiquen que vosaltres -permeteu-me aquesta generalització per referir-me a els que aposteu per una oposició frontal a la implantació de l’EEES- sou persones amb esperit crític, que actueu per altruisme i defenseu les vostres postures perquè us les creieu. En canvi, la resta estan a sou de multinacionals o partits polítics. No us heu parat a pensar que, simplement, desprès d’informar-nos com vosaltres, de llegir pràcticametn els mateixos textos, hem arribat a opinions diferents? De fet, podeu mirar una cronologia dels fets: mireu de quan és el primer posicionament de les JERC sobre Bolonya, i desprès mireu el primer document d’Estudiants al respecte. Notareu una diferència d’un parell d’anys.

  El fet que les dues organitzacions compartim militància està íntimament lligat a que el moviment estudiantil és més antic que “l’antibolonya”: a l’IES, el meu referent era la CEPC. l’11 de setembre d’aquell any (jo tot just feia uns mesos que militava a les JERC) l’EI va fer fora les JERC del Fossar, com suposo que recordareu- jo sí que ho recordo: estava a primera fila. Molta de la militància de la JERC que estava a la CEPC va deixar de sentir-se còmoda amb companys que creien que se’ls havia de fer una cara nova. I volien seguir implicats en el moviment estudiantil, així que van decidir provar un projecte nou, que va aplegar d’altra gent que havía estat als llocs més diversos i d’altres que era la primera vegada que estaven en un sindicat. Un altre element és la decisió d’abandó i d’enfrontament de les institucions que ja havia començat la CEPC, i que la SEPC continua, amb honroses excepcions. Als nostres “principis metodològics” ja s’hi pot trobar el posicionament “en contra de la política de cadires buides”. A mi, tots aquests motius em semblaven -i continua essent així- prous per militar en un altre projecte.

  Pel que fa a la frase dels locals, no l’he entesa. Que jo sàpiga, només en tenim dos (un a la UPF, compartit amb d’altres associacions universitàries que no tenen res a veure amb nosaltres i un a la UB, per a nosaltres sols). Si en coneixeu de cap altre, si us plau, feu-m’ho saber.

  I bé, em sap greu que els vostre prejudicis us impedixin creure que qui us porta la contrària ho fa perquè ho creu, sense que ningú l’hi hagi de dictar el que escriu. No és pot dialogar amb el que creu en un dogma: en tot el text, no aporteu ni una sola prova.

  Espero haver estat útil, resto a la vostra disposició si necessiteu cap més aclariment,

  Posted by Jordi Domènech i Lizcano | 23 febrer 2009, 6:17 pm
 4. Estoy de acuerdo!

  Posted by Estadio del Madrid | 4 Març 2009, 11:39 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Entrades més vistes

RSS Uni Riot (Itàlia)

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

 • 154.492 visites
febrer 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Join 12 other followers