//
Uncategorized

Referèndums sobre Bolonya:Representativitat i democràcia als campus universitaris

Arran les mobilitzacions estudiantils s’ha produït un clamor democràtic als campus universitaris i al conjunt de la societat. Ningú parlava de Bolonya fora de les reunions d’ensinistrament per a la redacció de pla d’estudis i indicadors de qualitat… et voilà, després de mesos d’agitació i acció tothom coneix les paraules màgiques BOLONYA-EEES i es disparen els percentatges de participació a les eleccions i consultes estamentals de la universitat.

La pluja d’eleccions i realització de consultes mereix un anàlisi de recopil·lació per tal d’aclarir què vol dir representativitat i democràcia. Més encara quan el periodisme del règimen (en aquest cas, El Periódico de la mà d’en Jordi Casabella) continua fent mèrits amb titulars tan informatius com:

consultadef

Contra qualsevol anàlisi riguròs que es vulgui practicar, qualificar de fracàs una participació que supera ampliament l’interès de qualsevol altre consulta als campus universitaris és com a mínim digne de menció. El periodista continua amb el desprestigi d’una cosa tan senzilla com és la democràcia. Tenint en compte que els referèndums realitzats no tenen més implicació pràctica que el pur simbolisme – en cap cas és vinculant per a la institució, únicament per als representants estudiantils que tot i representar l’aclaparadora majoria al campus compta amb un 30% de representació als organs de govern i un vot ponderat per a l’elecció de rector/a-, el que demostra la participació als referedums són dues qüestions :

a) que és clar que la confiança del moviment estudiantil no rau en la institució sinò en la seva capacitat de pressió i mobilització a fora de les aules i amb altres sectors afectats per la liberalització del mercat de serveis públics -en aquest cas la universitat-.

b) que, tot i això, fins i tot dins dels mecanismes feudals, les comptes surten clares: la comunitat estudiantil rebutja de ple la reforma. I de la resta de la comunitat universitària ni tan sols els rectors volen conèixer la seva opinió. Hem de recordar que aquestes consultes simbòliques són el producte col·lateral de les mobilitzacions. D’altra banda, també s’ha de recordar que són un mijtà i no un fi en si mateix, la voluntat del moviment estudiantil és la derogació dels marcs legals que implementen la reforma no només pel caràcter profundament antidemocràtic de la seva aplicació, sinó també pel contingut profundament classista, elitista i mercantilitzador.


Anàlisi de les consultes “no oficials” sobre l’EEES.

Des de fa un any el SEPC ha fet de la cel·lebració de referèndums sobre la conveniència d’aturar el procés de reforma universitària per obrir un debat la seva reivindicació central. Aquesta iniciativa demanava la participació de les institucions universitàries com a garant de la netedad del procediment així com el seu caràcter vinculant – és a dir, amb efectes pràctics, que per perdre el temps hi ha procediments més entretinguts-.

D’aquesta manera la universitat pionera va ser la de Lleida, sense cap participació institucional:

“La recollida de signatures, que es va iniciar en roda de premsa dimarts 22 de gener ha aconseguit recollir en poc més de vint dies l’adhesió de fins a 1.525 estudiants, professors i PAS, que representen aproximadament un 19% dels membres de la comunitat universitària. Aquestes xifres que suposen un importantissim índex de participació, ja que les eleccions de representants als consells d’estudiants no van superar el 3% i fins i tot les eleccions passades del Rector amb prou feines van superar el 10% de participació.”

Paral·lelament s’han celebrat referèndums a altres universitats i facultats, com per exemple a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB on la majoria dels representants estuidantils van traicionar la postura popular- malgrat les seves promeses- parlem d’AJEC (braç polític del PSOE a les universitats, amb una presència irrisòria al panorama universitari).

Referèndum a Ciències Polítiques i Sociologia 27.05.2008

Vols que s’aprovin els nous plans d’estudi (aplicació pla Bolonya)?

)

Si: 4 vots (1.71%)

No: 229 vots (98.29%)

NOMBRE D’ELECTORS: 1480 NOMBRE DE VOTANTS: 233

VOTS VÀLIDS: 233

PARTICIPACIÓ: 15.74%

Durant les mobilitzacions del novembre i desembre, la iniciativa del SEPC va estar acollida per les assemblees d’estudiants de les universitats dels Països Catalans. Novament més clar, l’aigua:

refuab

S’ha de dir de totes aquestes consultes que invariablement van estar guanyades per percentatges clars, contundents i amb percentatges de participació similars o superiors als de les eleccions a representants estudiantils. Es pot dir que el 90% de la comunitat estudiantil que ha participat a les consultes està a favor de la paralització de l’EEES i d’obrir un procés de debat.

Procés de consulta “oficials” sobre l’EEES.

Arran de les mobilitzacions, dues universitats del Principat (UB i UPF ) han accedit a possar els mitjans per realitzar els referèndums, aixó sí, sense cap mena de vinculació i en qualsevol cas restringit únicament a la població estudiantil.

UB. Nota de premsa oficial

“El referèndum d’alumnes celebrat el dijous 26 de febrer ha tingut una participació del 18,30 % i l’opció majoritària ha estat, en un 93,1 %, el SÍ a la pregunta plantejada: «S’ha de paralitzar l’aplicació de l’espai europeu d’ensenyament superior (EEES) per iniciar un procés de debat sobre el futur de la universitat pública?» . El NO ha obtingut un 5,8 %, els vots en blanc han representat un 0,9 % i els nuls un 0,2 %. La jornada s’ha desenvolupat sense incidents i ha tingut una participació representativa.” Escrutini.

UPF.Cobertura de Llibertat.cat (al portal oficial no es fa cap menció)

Dimarts passat, un 88,7% dels vots emesos es van manifestar a favor de congelar l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i iniciar un procés de debat sobre el futur de la Universitat Pública. El No va obtenir el 9,8%  i els vots en blanc un 1,4% i els nuls un 0’1%.  Cal remarcar que a pesar dels impediments posats pel rectorat, materialitzats, per exemple, amb l’ordre donada de retirar els cartells i els altres suports utilitzats per anunciar el referèndum, la participació a la consulta sobre l’EEES fou del 9,75%.”

A la UAB, el clima repressiu (6 expulsats, 22 amonestats i 15 persones imputades en un procés penal) van fer impracticable cap acord solvent amb l’equip de govern sortint. L’actitud del nou equip de govern és clara: censura, silenci i aïllament psicològic de l’estudiant en vaga de fam precisament per aquesta actitut antidemocràtica. La darrera mesura del Gabinet de Premsa liderat per la Sra. Esther Crespo ha estat impedir gravacions del vaguista i ara prohibir l’entrada dels pares.

De nou les xifres canten per si mateixes i deixen clara la posició de l’estudiantat i la poca connexió que amb ell té l’organigrama de govern d’aquestes universitats.  A diferència de les primeres consultes, la participació ha pujat fins a xifres astronòmiques, amb la qual cosa la legitimitat sembla cosa indiscutible.  Aqui es pot llegir la valoració dels resultats per la Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants (CAE)

Anàlisi de les eleccions a Rector/a

A la UAB. Percentatge de participació? 13.3% Les assemblees  d’estudiants van demanar el vot nul (antirrepressiu, diàleg i pro-referèdum). Qui va guanyar? Cap dels candidats: dels 4935 vots emesos per tota la comunitat universitària, el vot nul i el vot blanc van aplegar 2156 (1332 i 824, respectivament) Aixó si, el corrector feudal del vot ponderat fa canviar les coses. En total l’actual rectora ho és amb el vot de 1.466 persones (426 estudiants). Veure anàlisi complet

A la UB. Participació: 11.6 i 10.8% (primera i segona volta).Les assemblees d’estudiants van demanar el vot nul.

Dels 7026 vots emesos, 1135 van ser pel vot blanc (491) i nul (544). L’actual rector, Dídac Ramírez,  ha estat escollit per un total de 3527 vots. Quanta gent ha dit sí a la paralització de l’EEES per obrir un debat públic? 9.732 estudiants – no s’ha consultat a la resta de la comunitat universitària. Recompte oficial de la UB

UPF. Participació:18.46%.

Les assemblees van demanar el vot en blanc (1583 votos), és a dir, el 72.92% dels vots emesos per la comunitat universitària de la UPF. Per la seva banda, el senyor Moreso ha estat escollit per un total de 561 vots, nombre que representa el 25% dels vots emesos i només el 4% de la comunitat universitària cridada a les urnes. Tot un triomf democràtic. Recompte oficial de la UPF

Comparativa de resultats

Per tant, recopilant, Ana Ripoll (1466), Josep Moreso (561) i Dídac Ramírez (3527) han estat votats per 5.554 persones. El cens total de la UAB (37141), UPF (11759) i UB (65055) és de 113.955 persones Per tant, el percentatge de recolzament ha estat d’un aclaparador: 4.87% de la comunitat universitària.

Si sumem els resultats dels referèndums (és a dir, que han dit “Sí”) a la UAB (del novembre, 4090) , UB (9.732) i UPF (816), suma un total de 14.638 vots  van estar a favor d’aturar l’aplicació de l’EEES i obrir un procés de debat La comunitat estudiantil (única cridada als referèndums) a la UAB (22.076), UB(57.173) i UPF (9.436)  es de 88.685 estudiants. Nombre que representa el 16.5% del total d’estudiants i el 93.84% dels vots emesos.

dadesagregadesconsultes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 155.760 visites
Març 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors
A %d bloguers els agrada això: