//
Uncategorized

Què diu la Sindicatura de Comptes sobre la UAB? La lletra petita (II)

antiguoestudianteespanoli1

Per què Sindicatura de Comptes considera que els compromisos de finançament per a les universitats publicats per la Generalitat eren de “dubtós cobrament”?

[Imatge: Tuno. Vell model d’excell·lència acadèmica al servei de la societat. Dedicació a temps complet, senyorito i amb perfecte domini de les habilitats que requereix el mercat de treball. Font. Museo Internacional del Estudiante]

És a dir, la vella història ja explicada en anteriors ocasions sobre la promesa de diners als campus universitaris públics i desprès, “donde dije, digo, donde digo Diego”, zas! La Generalitat no paga, tot i que els campus s’han ficat a ful a aplicar la reforma més cara de la història de la universitat – segons la teoria del paper,  tot i que s’està fent a cost zero i sense memòries econòmiques-.

La UAB va aprovar els seus darrers pressupostos sense tenir en consideració les converses mantingudes amb la Conselleria al respecte. La Conselleria ha condicionat el pagament d’una part dels diners pactats a canvi d’accelerar l’aplicació de la reforma -fonamentalment, tramitar nous plans d’estudi, al preu que calgui com va passar a la Facultat de Lletres de la UAB-.

En aquest sentit, la resposta de la UAB a aquest retret és lògica i comprensible (p.104 del text):

Observació 1:
A 31 de desembre de 2006 la Universitat mantenia pendents de cobrament drets per import de 7,52 M€ que la Sindicatura considera que són de dubtós cobrament i pels quals la Universitat no tenia creada una provisió d’insolvències.

Resposta UAB: La Universitat no considera que els ingressos pendents de cobrament de la Generalitat de Catalunya siguin de dubtós cobrament, ja que han estat reconeguts pel DURSI el març de 2004 i, posteriorment pel DIUE, dins l’Acord de Govern d’octubre de 2006″.

coalitioncartoonLa legislació està obligant a les universitats públiques a funcionar amb pressupostos equilibrats i a no generar dèficit en un context d’infrafinançament públic i d’aplicació de la reforma a un temps rècord i sense garanties de qualitat. I Sindicatura de Comptes abunda en aquest punt de vista així, la nova recomanació nº6 i 7 es planteja en els següents termes (p.111):

“Recomanacions 6 i 7:
La Universitat ha de buscar les fonts de finançament adequades i adoptar mesures de contenció de la despesa per eixugar el dèficit, que a 31 de desembre de 2006 era de 22,32 M€ segons els comptes anuals de la Universitat i de 35,58 M€ segons la Sindicatura.
L’equip rectoral hauria de prendre les mesures necessàries per garantir l’equilibri pressupostari de la UAB, corregint els aspectes assenyalats en aquest informe que no s’ajusten a la legalitat, seguint les recomanacions efectuades per la Sindicatura de Comptes i vetllant per un bon funcionament de la institució.

La UAB té un Pla d’equilibri pressupostari per als anys 2007-2010, presentat al  Consell Social a principis de l’any 2007 juntament amb el pressupost del mateix any.  Aquest Pla també ha estat presentat al DIUE. El pla té previst arribar a l’equilibri pressupostari el 2008, tenint en compte l’acompliment de l’Acord de millora del finançament aprovat pel Govern de la Generalitat i preveient un entorn d’estabilitat econòmica.”

Les assemblees de la UAB des de l’any passat van fer seva la reclamació dels Rectors sobre la manca de finançament PÚBLIC i els seus efectes sobre l’autonomia universitària que podia comportar. Tanmateix, quina va ser la resposta de l’equip de govern de la UAB? NEGAR el dèficit. NEGAR la realitat. “Mirar amb optimisme el futur”. Fem un recordatori dels millors moments:

Consell de Govern Gener de 2008

lluis-ferrer1

Lluís Ferrer, ex-Rector UAB

“El desenvolupament de l’ordre del dia va ser força oportú i interessant en relació a les demandes i anàlisi de l’Assemblea de Becaris i dels raonaments del Comité de Vaga pel 6 de Març…

Una de les qüestions centrals va ser quin horitzó financer pot esperar la UAB, desprès de l’anunci de la Generalitat de no assolir els compromisos de finançament signats en al Programa d’Inversions Universitàries, la qual cosa suposa deixar de percebre 11 milions d’euros, a afegir als 22 milions de dèficit acumulat (31/10/2006, Comissió d’Economia) i els 4.6 milions del Pressupost del 2007. [Podeu consultar el resum de la CAF de la Comissió d’Economia].

Segons el Rector, a la darrera reunió amb altes instàncies de la Generalitat, si l’augment pactat no arribarà, la resta es donarà poc a poc durant l’any fins arribar a les 2/3 parts dels diners. Davant aquesta situació, alguns membres del Consell de Govern van manifestar la seva preocupació: quines mesures de restricció pressupostària adoptarà la UAB? amb quins criteris?.

El Rector va dir que ell és optimista, l’any vinent s’arreglarà.

Font: Assemblea Contra la Precarietat 1 de Febrer de 2008

I així, van aprovar el seu Pressupost “equilibrat” sense considerar aquesta informació. Declaracions de la Vicerectora d’Economia, la senyora Vilardell, a la revista Campus de Febrer de 2008 revista oficial de la UAB (p.5):

“En una institució pública, el pressupost esdevé el full de ruta de les actuacions de tot l’any. Per tant, ha de recollir les conseqüències econòmiques de les polítiques adoptades pels òrgans de govern de la institució. El pressupost 2008 de la UAB compleix aquesta característica amb un èmfasi especial. En primer lloc, fa realitat el compromís pres l’any anterior d’assegurar la liquidació equilibrada del pressupost. Tant les previsions d’ingressos com les de despeses s’han fet tenint en compte aquest objectiu. Si bé la major part del finançament està assegurat, diferents ombres de dubte planen sobre les possibilitats reals de rebre l’import íntegre de l’acord de govern de la Generalitat de millora del finançament de les universitat. Tot i no tenir del tot aclarit aquest horitzó, hem de confiar que l’acord serà executat i es podrà tancar l’any en les millors condicions […].” Immaculada Vilardell, vicerectora d’Economia

student-debt-cartoon-bigI en aquest context, es va convocar la vaga del 6 de Març. I la setmana prèvia, setmana de lluita, amb la tancada a la Facultat de Lletres. Estem d’aniversari, avui fa un any que l’ex-rector de la UAB , Lluís Ferrer i Caubet, va fer història als anals democràtics de la Universitat. Mereix la pena recordar què va succeir: 1 any d’impunitat. Però més important és recordar quines reivindicacions tenia la tancada:

Que en tant no s’articuli un sistema de finançament públic amb garanties d’equitat del sistema d’universitats públiques, i en aquest cas la UAB, aquesta universitat paralitza l’aplicació de la LOU i del RD de Graus a la UAB.

La elevació d’aquesta postura a la Generalitat, la Associació Catalana d’Universitats Públiques i al Govern de l’Estat espanyol i a totes les instàncies per tal de que s’obri un debat PÚBLIC i amb la participació de tots els sectors implicats amb garantíes democràtiques sobre quin i com ha de ser el futur de l’ensenyament superior.

c) Per què la UAB no va escoltar el que ja li deien els estudiants? i per què continua sense escoltar quan s’ha generalitzat aquesta situació?

Un parell de notícies a tall d’exemple:

Altres novetats al Principat:

Que es tracta d’una problemàtica internacional derivada de l’aplicació de l’Acord General de Comerç de Serveis és una obvietat:

d) Per què els estudiants volien que el dèficit fos públic?

keefe1

Aquesta reivindicació de les ocupacions del novembre i desembre anava de la mà de la publicació dels convenis amb empreses i les condicions de finançament signades, per tal d’aclarir fins a quin punt aquesta autonomia universitària està o no en perill, així com la garantia de que l’activitat de docència i de recerca finançada amb fons públics tingui com a destinatari el conjunt de la societat i no només un grapat de privilegiats que puguin pagar-se un màster privat o un grapat d’empreses espavilades en un context de venda a preu de saldo de les infraestructures i capital humà públics. L’alternativa als fons públics són els fons privats:

  • – Pujada de taxes universitàries– sense beques–> Deute
  • Convenis en situació de debilitat amb entitats poc fiables pel seu respecte dels drets humans, laborals i amor a la ciència (que no sigui rendible).

És evident, que hi ha altres universitats que aposten per lluitar :

28-02-2009 Aragón: La comunidad universitaria plantea movilizaciones para exigir más fondos


Entrades relacionades:

  1. El temps dóna la raó a les Assemblees de la UAB: Sindicatura de Comptes demana a la UAB que ajusti els pressupostos a la legalitat
  2. Què diu Sindicatura de Comptes sobre la UAB? La lletra petita (I)Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Si la UAB et crema… « Coordinadora d’Assemblees de Facultat UAB - 21 Setembre 2010

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 155.760 visites
Març 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors
A %d bloguers els agrada això: