Recull i cròniques de la Jornada d’ahir a l’Especial 12M
(notícies, vídeos, titulars i fotografies)
Editorial
“La realitat és dura, la realitat és cruel“, deia en Roque Dalton. Tot i això, la realitat s’obre pas entre la demagògia, la repressió i els intents inútils dels deganats, rectorats i pròcers de la causa. La immensa majoria d’estudiants cridats a la jornada de vaga i manifestació d’ahir la refrenden: prop de 15.000 estudiants a Barcelona amb un bloc de professorat i PAS; més de 10.000 a Madrid, amb el seu corresponent bloc de professorat i PAS; prop de 1.000 a Sevilla, … Milers apallissats per la policia caciquil de Tenerife. Una “minoria” que no només no descansa sinó que guanya adhesions a cada pas. El pols de veritat: la manifestaci
ó del dia 19, la qual coincideix -volent o no- amb convocatòries homòlogues a l’Estat francès i a Itàlia. La realitat és dura, la realitat és cruel.
El silenci sobre el que amaga l’EEES és significatiu i el silenci sobre les reivindicacions del moviment estudiantil ,inútil-resumit propagandísticament com els “antibolonya” quan la seva reclamació estava a les pancartes de totes les ciutats: derogació de la LOU. I sortida de l’Acord General de Comerç de Serveis.
Allà on s’implanten els acords de l’Organització Mundial del Comerç creix la misèria, baixa el benestar col·lectiu i regna la injustícia social. El rebuig a l’EEES no és patrimoni original de l’estudiantat català, ni de l’Estat espanyol, ni tan sols dels “PIGS” de la Unió Europea (com els “civilitzats” anomenen a Portugal, Italy, Greece i Spain). No.
A Finlàndia i al Regne Unit rebutgen el paquet de mesures que realment comparteixen els estats adherits a aquesta “oportunitat” de negoci : retallada del finançament públic a l’ensenyament, pujada de taxes, endeutament i emprobriment dels estudis superiors. Ja ho diu l’ANECA – l’agència que ningú controla i que aprova els plans d’estudi -:
“La OMC intenta ahora regular, además del comercio de bienes industriales, el comercio agrícola y de servicios…la liberalización de los servicios, posiblemente, va a ser bastante lenta. El capital humano, la educación y la investigación son factores fundamentales de competitividad y desarrollo. Países como el nuestro tienen que tomar en este momento decisiones educativas muy importantes, porque nos va en ello el futuro industrial y económico de nuestro país. No se trata sólo de que la gente sea más o menos culta. Avanzamos hacia una sociedad de la información y del conocimiento, por lo que la OMC tendría que afrontar el tema del libre comercio del conocimiento, que hoy es un recurso transnacional y es algo que afecta directamente a la organización del servicio público de la Educación Superior“
pàg.6. III Foro Aneca. “La Organización Mundial del Comercio y la Educación Superior” 2005
No és un problema de retràs cultural ni de model universitari, és un problema de democràcia, és un problema de legitimitat política i de lògica de profit mercantil Vs lògica del benestar col·lectiu. Molts no hi tenen res a perdre, els estudiants i els treballadors tot. I amb contundència ho diuen a Grècia, a Mèxic, a Xile, a l’Argentina, als Països Catalans i des del rectorat ocupat de Palermo, les facultat bloquejades a Perpinyà i els pares i mares dels EUA: la retallada de la despesa pública en ensenyament fa mal a nens i nenes, fa mal al futur col·lectiu. Capitalisme és crisi.
A Barcelona, la vaga i manifestació d’ahir va coincidir amb la denúncia de retallada de personal de Correus (altre servei públic afectat per l’Acord General de Comerç de Serveis). A Madrid coincideix amb les mobilitzacions en defensa de la sanitat pública després de que Esperanza Aguirre anunciï que els propers hospitals seran de gestió privada o no seran (altre servei afectat per l’AGCS); a Sevilla amb l’acampada dels miners de Boliden, la multinacional que va contaminar Doñana, va rebre milions de subvencions per mantenir els llocs de treball i ara vol fer fora a la meitat de la plantilla.
A Itàlia, a Grècia, a l’Estat francès governa la dreta. Als Països Catalans i a l’Estat espanyol també. Les polítiques contra els treballadors, contra l’educació i la sanitat públiques i la subvenció dels rics i la demanda d’esforços als endeutats per la bombolla immobiliària, als ofegats per contractes misèria, per la pujada dels impostos dels serveis públics i del cost de la vida…. El Govern del PSOE/PSC, d’ERC i de ICV no es distingeixen gaire de l’aznaridad i el pujolisme.
Ja ho va dir la Secretària del Consell d’Universitats, Carme Fenoll: “s’ha de defensar la propietat individual” : “las empresas tienen como objetivo enriquecerse, esa es la base del capitalismo […] Cuando estamos hablando de la universidad, en la sociedad del conocimiento, en esta sociedad capitalista en la que nos guste o no vivimos, pasa necesariamente por la protección de la propiedad individual”.
…A costa del benestar col·lectiu. Carme Fenoll deu fer referència a la promoció de la cultura que practica l’SGAE o el cànon que es volia implementar a les biblioteques públiques, donat que fan competència deslleial a les grans superfícies venedores de llibres i de cultura. Economia del coneixement, cultura d’èlits. Acord General de Comerç de Serveis.
Girona: 1200 manifestants.
Fotos: http://www.assembleaudg.blogspot.com
feu pena de veritat. Així no s’aconseguirà res. quina imatge que doneu a la societat dels estudiants…
jiji
Al titular hi ha una errada, oi? Voleu dir “Centenars o milers d’estudiants, PDI i PAS”? Per cert, quan dieu que “A Finlàndia i al Regne Unit rebutgen el paquet de mesures que realment comparteixen els estats adherits a aquesta “oportunitat” de negoci”, expliqueu com s’ho fan tot aplicant l’EEES des de fa anys. Que hi ha opcions “EEES amb paquet OMC”/”EEES sense paquet OMC”? Podríem aprendre molt tots plegats si ho expliquéssiu.
A bon entenedor, poques paraules, senyor villalva que ja ens coneixem. Ara, desprès d’aplaudir l’asetjament d’estudiants i els reglaments de mentida de la seva Junta de Facultat, ara demana finura argumental i informativa?
Centenars de milers, és a dir milers de grupets de cent unitats, fàcil. Millor encara: 15.000 persones són 150 grupets d’estudiants, oi? Vinga, ara sumen totes les mobilitzacions a l’Estat espanyol… et voilà…
Òbviament, el gruix són estudiants, però amb suport de PDI i PAS.
Sobre la seva grandiosa confusió per identificar les politiques “educatives” emanades de l’OMC pel que fa al mercat de l’ensenyament i l’EEES, res a dir: llegir és bo per al cos i per a la ment, no només literatura especialitzada.
Però no pateixi, la Internacional de la Educación i el GATSwatch tenen informació de sobres.
si realment vol informar-se perquè no exigeix un debat entre la rectora i els estudiants? o millor encara, la Ministra i el Rubiralta juntets amb el senyor Moreso? El contrast d’argumetns en igualtat de condicions és realment aclaridor i saludable per a tothom, per cert, convidi també als seus amics antiassemblea, de segur que faran un bon espectacle.
Comunicat de l’ACUP
http://www.acup.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=262&Itemid=140
Davant de la jornada de manifestacions d’avui, els rectors i rectores de les universitats públiques catalanes volem reiterar de manera unànime el nostre indefugible compromís amb una universitat pública de qualitat. Així mateix, compartim plenament la concepció de la universitat com un lloc on hi caben totes les idees que s’expressen respectant els drets de tothom. I, per aquesta raó, en l’exercici de la nostra responsabilitat, actuarem per:
1) Garantir la normalitat acadèmica i el bon funcionament del servei públic universitari;
2) Preservar la integritat dels espais públics de les universitats i els usos que els són propis.