Antecedents
Al novembre de 2008 diverses planes web de col·legis professionals d’enginyeria informàtica van alertar sobre les competències professionals que no només no es regulaven com a “patrimoni” dels enginyers informàtics, sinó que, a més a més, s’afegien a les fitxes professionals dels telecos.
Es va publicar a Barrapunto i va escampar el terror.
La qüestió va devenir en una convocatòria corporativa i molt esbiaixada per manca de informació i de mala fe per part de les institucions acadèmiques, les quals van evitar entrar en el marc global de canvis (RD Graus i derivació d’atribucions als Màsters) i van donar suport fins i tot decretà l’atur acadèmic el dia de la vaga ( sense anar més lluny a la Escola Superior de la UAB, via director), per sortir al carrer a demanar un tracte no discriminatori respecte a la resta d’enginyeries.
Notícia a La Voz de Galícia (octubre 2008):
“Els estudis d’enginyeria informàtica no tindran nivells de grau i màster”
Volem un grau com el de Telecos, podrien dir, és a dir, amb regulació de les atribucions professionals per tal de tenir un paraïgues legal que protegeixi les condicions laborals d’una professió desregulada, amb molt d’intrussisme professional i, paradòjicament, menysprueada a la pràctica dels poders públics.
En aquest context, pocs enginyers potencials es van plantejar si, efectivament, el que volien era la mateixa estafa que els telecos, és a dir: un grau de 4 anys com equivalent a la enginyeria tècnica i un màster imprescindible per tal d’obtenir les atribucions professionals d’un enginyer superior (pèrdua de temps i de diners inclosa).
Tot i que la demanda inicial : lluitar per drets laborals, era molt encertada, la direcció del malestar es va encabir amb “Volem un grau”, amb mani encapçalada pels directors d’escola i d’altres companys-no d’aventures reinvidicatives, just el dia abans de la macromanifestació contra bolonya del dia 20 de novembre. La mobilització es va coordinar via Huelga Informática (ara ha esdevingut en associació). Tot un gol.
Fins el gener no es van publicar les fixes definitives de competències. Tot i que eren imprescindibles per a la implementació del Reial Decret de Graus (de novembre de 2007), malgrat que els terminis oficials feian bona pressió i de les extraoficials ja ni en parlem-subvencions com a premi per l’acceleració en l’aprovació de graus- .
Tothom cercant informació es va trobar amb una web que semblava aclarir tot el panorama i conclueix amb: no us preocupeu, no feu res, no sortiu, tenir reconeixement professional amb atribucions concretes és d’antics, …. Bolonia for Dummies. Afortunadament, als comentaris ja van sortir veus crítiques amb aquest bon home/dona que aclaria tot i et deia què fer. Destaquem, p.e. Desmontando Bolonia For Dummies. Y recomanem el resum senzill amb links a tots els textos oficials Bolonya per a Enginyers.
Dit aixó, com es costum les pitjors previsions s’han tornat a evidenciar i, anant un pas més enllà, ara sembla que la impaciència i la carrera suicida ha topat amb una realitat: no es pot fer un pla d’estudis d’un dia per l’altre, encara que a universitats com la UAB volien nadar i guardar la roba fent un pla d’estudis tot ell subjecte a la publicació de les noves del ministeri (aclaració feta amb asterísc i a peu de pàgina).
Informa la COPE (no és una notícia esbiaixada, és molt descriptiva) que les enginyeries s’afegeixen al conjunt de titulacions i/o universitats que finalment han optat per practicar la moratòria de facto. La mateixa que demanaven els estudiants. Ironies.
Carreras con retraso
Las ingenierías quedan pendientes un año más para adaptarse al Plan Bolonia.
+ informació:
¿Sigue la reforma de las ingenierías el espíritu de Bolonia?
Col·legi Oficial Enginyeria Informàtica Catalunya
La ingeniería española y Bolonia. El Mundo, suplement Campus. i 2
Debats
Encara no hi ha cap comentari.