El “Procés de Bolonya” o Espai Europeu d’Ensenyament Superior és una iniciativa que forma part de la negociació de la educació pública com a sector liberalitzable dins de l’Acord General de Comerç de Serveis (AGCS) al sí de l’Organització Mundial del Comerç.
Liberalitzar el sector de l’educació es tradueix en el desmantetllament del sector públic i es tradueix de forma invariable a tots els països on s’estan duent a terme aquestes negociacions i reformes en les següents mesures
(al costat en cursiva el llenguatge oficial):
Retallada del pressupost públic destintat a educació –> Foment del finançament privat
Finançament competitiu dels centres públics–> Autonomia financera
Introducció o pujada de les taxes i matrícules universitàries –> Foment del finançament privat
Retallada de beques per a estudiar als centres públics –> Foment de prèstecs bancaris
Orientació de l’ensenyament a les necessitats del teixit empresarial –> Treballar al servei de la societat
Devaluació de les titulacions universitàries i abaratiment mà d’obra–> Millorar l’empleabilitat
Orientació de la recerca pública als interessos del teixit empresarial –> Transferència de coneixement
Pèrdua de drets i qualitat de les condicions laborals docents, investigadores i d’administració i serveis als centres educatius siguin de secundària o universitaris. –> Millorar la gestió dels fons públics.
Desde el lunes 14 de abril más de 200 estudiantes de diferentes carreras están encerrad@s en la facultad de filosofía de la Universidad Complutense de Madrid. Solicitan transparencia, información y debate público en torno a las profundas reformas que está sufriendo la universidad como consecuencia del llamado proceso de Bolonia.
El lunes, estudiantes de Filología y Filosofía convocaron en su facultad una asamblea indefinida para tratar de organizar los pasos a seguir ante las últimas actuaciones ministeriales en materia de educación. Tras una larga noche de intenso trabajo, l@s estudiantes allí reunidos redactaron un texto en el que, bajo el título de “Bolonia a debate”, exponen sus análisis y conclusiones en torno a los ejes centrales de esta reforma: la subida de tasas, las becas-préstamo, los nuevos grados, el máster en formación del profesorado que sustituye al CAP y el papel de los evaluadores externos a la universidad en todo este proceso.
Desde la Coordinadora Andaluza de Estudiantes – No a Bolonia creemos que es necesario establecer un contacto directo entre los diferentes organismos estudiantiles que están luchando contra la aplicación de la LOU, con el objetivo de poner en común las diferentes estrategias que se están empleando contra Bolonia (organización, discurso, acciones…)…
Mientras aquí se publicita en los colegios a la multinacional Coca-cola, en más de dos docenas de colegios y universidades en Estados Unidos, Canadá y Europa han rescindido o suspendido sus contratos con Coca-Cola.
Estudiantes universitarios salieron a las calles de Concepción el día miércoles en el marco de la convocatoria de la CONFECH, exigiendo cambios estructurales en la educación y rechazando los resultados planteados por el Consejo Asesor Presidencial para la Educación Superior que en su informe ratificará el lucro en nuestra educación[…]
La República ha publicat un article amb un vídeo de 43 minuts del debat del passat divendres 18 en el paranimf de la Facultat de Filosofia i Filologia, entre el rector de la Universitat Complutense i els estudiants, sobre la reestructuració de l’Educació pública, el EEES (Espai Europeu d’Educació Superior).
Divendres SiliconNews publicava un article sobre com queden les TIC en el nou govern espanyol. Parla del repartiment de les competències del sector tecnològic entre el nou Ministeri de Ciència i Innovació i el d’Indústria. L’article és interessant ja que mostra bé la nova situació.
Levante ho publicava dissabte. El rector de la Universitat de València es va adreçar al govern dient que ens poden negar el pa però no la sal, en referència al problema de finançament. El País d’avui, en relació a aquest tema, publica Asfixiats pels deutes. Segons el diari, l’administració valenciana té un deute de 891 milions d’euros amb les universitats. La cosa és greu. A sobre el conseller de la matèria viatja a estats Units a contractar un arquitecte de prestigi, Frank Gehry, per dissenyar la seu de la Universitat Internacional que, de quallar, serè privada però pagada amb diners públics. Terra Mítica.
El Mundo recollia dissabte les declaracions en relació a les connexions entre el ministeri de Ciència i Innovació i el MEC. Deia Rubiralta que no es perdran els lligams, però creu que s’han de mantenir relacions fluides amb d’altres ministeris. Deia també que la universitat espanyola és molt bona.
La Gaceta de los Negocios de dissabte parlava en un altre sentit. El rectors temen allunyar-se de l’empresa. Opinions diverses, però política decidida de Garmendia per impulsar l’R+D+i i la carrera dels investigadors. Espanya ha de ser un pol atractiu, diu la ministra.
L’AVUI de dissabte deia que enguany s’eleven beques, però també els límits de renda per tenir-la. No anem bé. Com no arreglin això realment donaran la raó als que es queixen del procés de Bolonya. Aquesta gent mai acaba de fer les coses bé.
Diario de Sevilla publicava ahir un article de Santiago Carbó, Catedràtic d’Anàlisi. Econòmica de la Universitat de Granada i investigador de la Reserva Federal a Chicago. Deia que l’escàs valor que se li atorga a Espanya a la recerca és una xacra per a l’avanç del nostre país en matèria científica, una progressió tan necessitada com difícil d’escometre.
Ahir La Nueva España publicava un articles sobre la bona opinió d’Astúries al nomenament de Cristina Garmendia com a ministra.
Expansión publicava dissabte un article del vicepresident del Club d’Excel·lència en Gestió, Eduardo Rodríguez. Deia: És suficient un ministeri? Bé a dir que està bé, però que s’han d’endreçar moltes més coses: la justícia, agilitar els tràmits per crear empreses, incentius econòmics, etc. Té raó, a veure si ho fan.
Avui el diari La Opinión de Tenerife recull les declaracions de Rubiralta en les que diu que només portem 25 anys d’universitat i que per això estem endarrerits respecte a altres països. També aposta per la universitat pública.
El País parla avui de la llunyania que tenen les universitats espanyoles del campus 2.0. Diu que els blocs de les universitats més prestigioses aquí no existeixen. Aquest és un tema que m’amoïna, personalment, i voldria trobar temps per fer coses. No sé molt bé què i com fer-ho, però voldria fer-ho. A veure si el proper curs estic ja en el club 2.0.
“La segunda ola de contrarreformas del Proceso de Bolonia.” En 2008 se abre una fase de reformas para “modernizar” la gestión y financiación de las universidades europeas. Los cambios tocan aspectos básicos de la universidad y de los centros de investigación, como la “gobernanza corporativa” y la captación internacional de estudiantes.DIAGONAl-24.01.08. Reportatge amb gràfics de dues pàgines. Pàgina 1.Pàgina 2.
“Las becas préstamo entran en escena”. Máster académico de iniciación investigadora, de especialización, de orientación profesional,… Gran parte de la financiación de los estudios de posgrado recae sobre la empresa y el alumnado. DIAGONAl-24.01.08.Descarrega
“A examen los nuevos planes de estudio de grado”. La Agencia de Evaluación (ANECA) empieza a recibir los nuevos grados y posgrados para su valoración.DIAGONAL 23.01.08- Descarrega
“El ejército entra en la Universidad”. La nueva Ley de la Carrera Militar crea un vínculo entre las Universidades y las Academias Militares para ofrecer estudios militares con rango universitario y desarrollar programas de interés para las Fuerzas Armadas. DIAGONAL-13.12.07.-Descarrega
“¿Tiene la universidad algún interés para el capital?”. Para responder a esta pregunta, la autora muestra la rápida evolución del modelo universitario y su adecuación a las exigencias del nuevo capitalismo. Por Montserrat Galcerán, catedrática de Filosofía de la Universidad Complutense de Madrid. DIAGONAL-23.01.2008. Llegir.
“¿Quién está detrás de los actos radicales de la Universidad? Distinto nombre, distinta procedencia pero ideales comunes y formas de actuar recurrentes. Repasamos el origen y la doctrina de los principales grupos que boicotean la libertad de expresión y amedrentan a la comunidad universitaria” Reportatge de El Mundo 28-02-2008
“Convocada una manifestació contra la reforma educativa per al 6 de Març” El PERIÓDICO. 28-02-08 Llegir.
“Los estudiantes se manifestarán el 6 de Marzo contra la reforma universitaria. Los convocantes denuncian que el Proceso de Bolonya esconde la voluntad de privatizar la universidad pública”. EL PAÍS 27-02-2008 Llegir
Estudiants de la UAB penjen una pancarta als pilars del coneixement de la UAB (50m d’alçada) 28-02-2008. Indymedia
Debats
Encara no hi ha cap comentari.