//
MÓN

mapamundi

El “Procés de Bolonya” o Espai Europeu d’Ensenyament Superior és una iniciativa que forma part de la negociació de la educació pública com a sector liberalitzable dins de l’Acord General de Comerç de Serveis (AGCS) al sí de l’Organització Mundial del Comerç.

Liberalitzar el sector de l’educació es tradueix en el desmantetllament del sector públic i es tradueix de forma invariable a tots els països on s’estan duent a terme aquestes negociacions i reformes en les següents mesures

(al costat en cursiva el llenguatge oficial):

 • Retallada del pressupost públic destintat a educació –> Foment del finançament privat
 • Finançament competitiu dels centres públics–> Autonomia financera
 • Introducció o pujada de les taxes i matrícules universitàries –> Foment del finançament privat
 • Retallada de beques per a estudiar als centres públics –> Foment de prèstecs bancaris
 • Orientació de l’ensenyament a les necessitats del teixit empresarial –> Treballar al servei de la societat
 • Devaluació de les titulacions universitàries  i abaratiment mà d’obra–> Millorar l’empleabilitat
 • Orientació de la recerca pública als interessos del teixit empresarial –> Transferència de coneixement
 • Pèrdua de drets i qualitat de les condicions laborals docents, investigadores i d’administració i serveis als centres educatius siguin de secundària o universitaris. –> Millorar la gestió dels fons públics.

Més informació:

Agir (Galiza)
Federación Estudiantes Universitarios (Colòmbia)
Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)
Ikasle Abertzaleak
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Unión Patriótica Estudiantil (Xile)

Desde el lunes 14 de abril más de 200 estudiantes de diferentes carreras están encerrad@s en la facultad de filosofía de la Universidad Complutense de Madrid. Solicitan transparencia, información y debate público en torno a las profundas reformas que está sufriendo la universidad como consecuencia del llamado proceso de Bolonia.

EncierroUniMadrid .jpg

El lunes, estudiantes de Filología y Filosofía convocaron en su facultad una asamblea indefinida para tratar de organizar los pasos a seguir ante las últimas actuaciones ministeriales en materia de educación. Tras una larga noche de intenso trabajo, l@s estudiantes allí reunidos redactaron un texto en el que, bajo el título de “Bolonia a debate”, exponen sus análisis y conclusiones en torno a los ejes centrales de esta reforma: la subida de tasas, las becas-préstamo, los nuevos grados, el máster en formación del profesorado que sustituye al CAP y el papel de los evaluadores externos a la universidad en todo este proceso.

En Sevilla, el 26 y 27 de abril de 2008: convocatoria de un encuentro contra la LOU y contra Bolonia

Desde la Coordinadora Andaluza de Estudiantes – No a Bolonia creemos que es necesario establecer un contacto directo entre los diferentes organismos estudiantiles que están luchando contra la aplicación de la LOU, con el objetivo de poner en común las diferentes estrategias que se están empleando contra Bolonia (organización, discurso, acciones…)…

¿Concurso de jóvenes talentos en institutos de Cáceres por la Fundación Coca Cola?

Mientras aquí se publicita en los colegios a la multinacional Coca-cola, en más de dos docenas de colegios y universidades en Estados Unidos, Canadá y Europa han rescindido o suspendido sus contratos con Coca-Cola.

Chile: comienzan las protestas estudiantiles

Estudiantes universitarios salieron a las calles de Concepción el día miércoles en el marco de la convocatoria de la CONFECH, exigiendo cambios estructurales en la educación y rechazando los resultados planteados por el Consejo Asesor Presidencial para la Educación Superior que en su informe ratificará el lucro en nuestra educación[…]

VIDEO CRIMINALITZACIÓ MOVIMENTS SOCIALS

(by La Plataforma)

VÍDEO CENSURAT AL YOUTUBE crític amb CC.OO TORNA REVIURE (fes click aqui)

Debate público en la Complutense sobre el

Proceso de Bolonia

Font: Blog Enric Canela

03:08h. del Lunes, 28 de abril.

La República ha publicat un article amb un vídeo de 43 minuts del debat del passat divendres 18 en el paranimf de la Facultat de Filosofia i Filologia, entre el rector de la Universitat Complutense i els estudiants, sobre la reestructuració de l’Educació pública, el EEES (Espai Europeu d’Educació Superior).

http://www.larepublica.es/spip.php?article10714

Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 26, 27 i 28 d’abril

Font: Blog de l’Enric Canela

Classificat com a: Universitat, Recerca, TIC, Innovació, Articles Enric I. Canela — enriccanela @ 9:56

Divendres SiliconNews publicava un article sobre com queden les TIC en el nou govern espanyol. Parla del repartiment de les competències del sector tecnològic entre el nou Ministeri de Ciència i Innovació i el d’Indústria. L’article és interessant ja que mostra bé la nova situació.

Levante ho publicava dissabte. El rector de la Universitat de València es va adreçar al govern dient que ens poden negar el pa però no la sal, en referència al problema de finançament. El País d’avui, en relació a aquest tema, publica Asfixiats pels deutes. Segons el diari, l’administració valenciana té un deute de 891 milions d’euros amb les universitats. La cosa és greu. A sobre el conseller de la matèria viatja a estats Units a contractar un arquitecte de prestigi, Frank Gehry, per dissenyar la seu de la Universitat Internacional que, de quallar, serè privada però pagada amb diners públics. Terra Mítica.

El Mundo recollia dissabte les declaracions en relació a les connexions entre el ministeri de Ciència i Innovació i el MEC. Deia Rubiralta que no es perdran els lligams, però creu que s’han de mantenir relacions fluides amb d’altres ministeris. Deia també que la universitat espanyola és molt bona.

La Gaceta de los Negocios de dissabte parlava en un altre sentit. El rectors temen allunyar-se de l’empresa. Opinions diverses, però política decidida de Garmendia per impulsar l’R+D+i i la carrera dels investigadors. Espanya ha de ser un pol atractiu, diu la ministra.

L’AVUI de dissabte deia que enguany s’eleven beques, però també els límits de renda per tenir-la. No anem bé. Com no arreglin això realment donaran la raó als que es queixen del procés de Bolonya. Aquesta gent mai acaba de fer les coses bé.

Diario de Sevilla publicava ahir un article de Santiago Carbó, Catedràtic d’Anàlisi. Econòmica de la Universitat de Granada i investigador de la Reserva Federal a Chicago. Deia que l’escàs valor que se li atorga a Espanya a la recerca és una xacra per a l’avanç del nostre país en matèria científica, una progressió tan necessitada com difícil d’escometre.

Ahir La Nueva España publicava un articles sobre la bona opinió d’Astúries al nomenament de Cristina Garmendia com a ministra.

Expansión publicava dissabte un article del vicepresident del Club d’Excel·lència en Gestió, Eduardo Rodríguez. Deia: És suficient un ministeri? Bé a dir que està bé, però que s’han d’endreçar moltes més coses: la justícia, agilitar els tràmits per crear empreses, incentius econòmics, etc. Té raó, a veure si ho fan.

Avui el diari La Opinión de Tenerife recull les declaracions de Rubiralta en les que diu que només portem 25 anys d’universitat i que per això estem endarrerits respecte a altres països. També aposta per la universitat pública.

El País parla avui de la llunyania que tenen les universitats espanyoles del campus 2.0. Diu que els blocs de les universitats més prestigioses aquí no existeixen. Aquest és un tema que m’amoïna, personalment, i voldria trobar temps per fer coses. No sé molt bé què i com fer-ho, però voldria fer-ho. A veure si el proper curs estic ja en el club 2.0.

Comunicat Departament Prehistòria UAB

Golpe de Estado en la Academia

Artículo de Carlos Fernández Liria. Lunes 7 de abril de 2008,

Bolonia: ¿otro espejismo europeo?

Artículo de Julio Carabaña. Profesor de la Complutense de Madrid lunes 7 de abril de 2008

En la universidad de La Laguna recogen firmas para no perder Septiembre

La Convocatoria de septiembre se perdería en base a la convergencia de calendarios escolares con Europa

Jueves 10 de abril de 2008

McDonald’s prodrá emitir títulos educativos oficiales en Reino Unido.

Martes 8 de abril de 2008

Multinacionales y la universidad mutante. Toni Verger

http://diagonalperiodico.net/spip.php?article5682

Intereses privados y Universidad Públicahttp://www.odg.cat/documents/deutes/b55_TVerger_CAST.pdf

Tots els comunicats i notícies relacionats amb la convocatòria a Barcelona i arreu:

http://www.kaosenlared.net/especial/stop-lou-bolonia

SEVILLA

http://noabolonia.wordpress.com

Sobre las cátedras-empresa

Power Point para explicar en institutos

Articulo Diario de Sevilla “Docentes se unen conta la mercantilización de la universidad”

Articulo sobre el movimiento estudiantil en el Estado Francés

MADRID

http://infobolonia.blogspot.com/

Articles d’interès

La Reforma de la LOU, una oportunidad perdida (EL PAIS 05/03/07)

La UAB lanza un plan para captar profesores de fuera la Universidad (EL PAIS 10/03/07)

La UAB busca profesores en el extranjero para renovar su plantilla (EL PAIS 12/03/07)

L’ENTREVISTA // LLUÍS FERRER
Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)(LA VANGUARDIA 26/03/07)

La competencia llega a la Universidad (EL PAÍS 29/03/07)

Mobilitzacions a l’Estat Francès contra l’EEES [nov.2007]

“Graduados en cine, moda y sistemas web”. Las universidades presentan 207 títulos europeos para el próximo curso.EL PAÍS 20.02.08 – Descarrega

Licenciados cada vez más baratos (El País 11/2/08)

Los universitarios cobran cada vez menos (20 minutos 11/02/08)

Tituluados españoles, en la cola europea de sueldos (20 minutos 29/06/07)

“La segunda ola de contrarreformas del Proceso de Bolonia.” En 2008 se abre una fase de reformas para “modernizar” la gestión y financiación de las universidades europeas. Los cambios tocan aspectos básicos de la universidad y de los centros de investigación, como la “gobernanza corporativa” y la captación internacional de estudiantes.DIAGONAl-24.01.08. Reportatge amb gràfics de dues pàgines. Pàgina 1. Pàgina 2.

Las becas préstamo entran en escena”. Máster académico de iniciación investigadora, de especialización, de orientación profesional,… Gran parte de la financiación de los estudios de posgrado recae sobre la empresa y el alumnado. DIAGONAl-24.01.08.Descarrega

“A examen los nuevos planes de estudio de grado”. La Agencia de Evaluación (ANECA) empieza a recibir los nuevos grados y posgrados para su valoración.DIAGONAL 23.01.08- Descarrega

“El ejército entra en la Universidad”. La nueva Ley de la Carrera Militar crea un vínculo entre las Universidades y las Academias Militares para ofrecer estudios militares con rango universitario y desarrollar programas de interés para las Fuerzas Armadas. DIAGONAL-13.12.07.-Descarrega

“¿Tiene la universidad algún interés para el capital?”. Para responder a esta pregunta, la autora muestra la rápida evolución del modelo universitario y su adecuación a las exigencias del nuevo capitalismo. Por Montserrat Galcerán, catedrática de Filosofía de la Universidad Complutense de Madrid. DIAGONAL-23.01.2008. Llegir.

Entrevista a J.M. Bricall. (inspirador de les actuals reformes universitàries, Informe Bricall).

¿Quién está detrás de los actos radicales de la Universidad? Distinto nombre, distinta procedencia pero ideales comunes y formas de actuar recurrentes. Repasamos el origen y la doctrina de los principales grupos que boicotean la libertad de expresión y amedrentan a la comunidad universitaria” Reportatge de El Mundo 28-02-2008

Pàgina 1

Pàgina 2

Convocada una manifestació contra la reforma educativa per al 6 de Març” El PERIÓDICO. 28-02-08 Llegir.

Los estudiantes se manifestarán el 6 de Marzo contra la reforma universitaria. Los convocantes denuncian que el Proceso de Bolonya esconde la voluntad de privatizar la universidad pública”. EL PAÍS 27-02-2008 Llegir

Estudiants de la UAB penjen una pancarta als pilars del coneixement de la UAB (50m d’alçada) 28-02-2008. Indymedia

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Entrades més vistes

RSS Uni Riot (Itàlia)

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

 • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

 • 156.108 visites
Març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors
A %d bloguers els agrada això: