//
Uncategorized

La calma d’abans de la tempesta

[NOTA: Aquest post no hagués estat possible sense la col·laboració, cura i atenció del Grup de Contingudes]

El 17 desembre, el  Parlament de Catalunya es va fer ressò de les mobilitzacions estudiantils a les universitats catalanes, amb una molt desafortunada intervenció del sr. Castells (CiU) que va rebre una dura resposta per part del Comitè Contra Bolonya de la UAB al seu moment. El 21 de Gener, el grup Parlamentari de CiU ho torna a plantejar en els mateixos termes, cada cop més propers a l’ultradretà (o neofeixista, com ell mateix es reclama), Silvio Berlusconi.

silvio-berlusconi-4_670820c

[“Berlusconi amenaza con la policía para poner fin a una protesta estudiantil. Clarín, 22 Octubre 2008]

L’objectiu del grup parlamentari era votar una moció que vetava la possibilitat d’una moratòria en l’aplicació de la llei i ha estat rebutjada per tots els grups parlamentaris tret del PP, el qual, curiosament ha fet seva la reivindicació del dret a la informació dels estudiants. El grup parlamentari d’ICV ha fet seus els arguments estudiantils tot i remarcant que Bolonya “es pot aplicar bé”, que requereix finançament… Jugant a equivalències discursives… el tó i el contingut de les intervencions de CiU i del PP són calcats als d’AJEC; i els d’ICV als d’AEP. [veure: La trampa del finançament].

Tot i que les referències a Europa són constants en tots els grups parlamentaris – dient que el que succeeix al Principat no passa enlloc-, cap d’ells fa referència a la situació actual de Grècia, ni a la situació d’Itàlia, ni tan sols a l’anunci de vaga general d’ensenyament a l’Estat Francès.

Manifestació a Grècia

Manifestació a Grècia

El 9 de enero, el movimiento estudiantil volvió a tomar el centro de Atenas contra la reforma universitaria. Cuatro días antes, un grupo armado hería de gravedad a un policía de un disparo.“. Diagonal. Segona quinzena gener

Per acabar amb la contextualització, cal recordar que el dia 20 de desembre l’Equip de Govern de la UAB anuncia la immediatesa de l’expulsió de sis estudiants de la UAB (notificades una setmana abans) i la sanció pública d’altres 22 fruït d’un procediment que ha estat denunciat als jutjats administratius, acompanyat d’una declaració pública dels repressaliats polítics de la UAB demanant que la expulsió de tots o ningú, remarcant  el caràcter de persecució política d’aquest “correctiu disciplinari” que aplica el reglament franquista de 1954. Diversos ajuntaments han presentat i aprovat mocions demanant la retirada dels expedients com Sallent i Vilafranca.

Els moviments polítics institucionals

El dia 18 de desembre es va crear l’anomenada  “Taula Nacional per la Universitat Pública” . A la qual , curiosament, no ha estat convidada cap assemblea de facultat – les protagonistes de les mobilitzacions a tots els Països Catalans-.

I què fa el govern espanyol? La Ministra Garmendia, anuncia una campanya publicitària que ara ha deixat en mans dels seus instruments estudiantils clàssics (AJEC, CANAE: Jornades a la Pompeu)  i negocia a esquenes del moviment organitzat i representatiu un nou reglament, polítiques de foment de la contractació selectiva a més d’anunciar que es convalidarà com a coneixement universitari l’experiència laboral ( EL PAÍS 24 de Gener de 2008).

Els rectors clamen increments de les polítiques de beques i controvertits canvis al calendari escolar. Zapatero oblida a la tele que la LOU és la implementació de l’EEES al seu Regne d’Espanya i dels seus compromisos del 2001 (veure vídeo a sota), per fer una defensa genèrica i pedant d’una reforma que cada cop té menys convençuts i més fonamentalistes (per citar un exemple: “Bolonya: fal·làcies i evidències” El Periódico de Catalunya 27 Gener 2009).


Assemblea de Ciències

Mural a la Facultat de Psicologia de la UAB. Font: Assemblea de Ciències

…I els moviments per la part estudiantil?

Fem un breu repàs general i probablement incomplet (i pel qual demanem disculpes i col·laboracions!).

Barcelona

L’ocupació del Rectorat de la Universitat de Barcelona s’ha mantingut en ferm des del dia 20 de Novembre i esdevé en un punt neuràlgic per a la trobada de moviments socials de la ciutat (seu de la darrera assemblea de treballadors de TMB, actes de denúncia del genocidi perpetrat per Israel a Gaza). D’entre les seves darreres iniciatives destaquen la creació de la Xarxa de Barris i l’extensió dels vincles internacionals del moviment estudiantil contra els atacs a l’educació pública derivats de l’Acord General de Comerç de Serveis: Comissió La Internacional i la xerrada de més de tres hores d’estudiants colombians que es va desenvolupar ahir. La Xarxa de Barris té com a objectiu fer de la radical transformació del model educatiu no només un problema estudiantil (LOU/LUC) ni del professorat (LEC), l’educació és una peça clau del model social i per tant socialitzar la informació i el conflicte són les metes que es proposa aquesta iniciativa que ja anuncia activitats a instituts, col·legis i espais veïnals de diferents barris i pobles del Barcelonès.     [+ info: Tancada a La Central]

uabsa

Mural propandístic de la UAB després de la restauració

De fet, el discurs de la Rectora va emfatitzar aquesta voluntat al mateix temps que ha rebutjat acceptar les mesures cautelars demanades pels jutges de permetre que els estudiants expulsats puguin examinar-se en tant es revisa la pulcritud de la instrucció dels expedients.

Com van explicar en roda de premsa dilluns els estudiants, les raons esgrimides per la UAB han estat un recull de premsa sobre les ocupacions i un “suposat” consens mediàtic sobre el “pànic” i “perillositat” de les mobilitzacions i la participació d’aquests estudiants a les activitats de les ocupacions – entre d’altres, xerrades sobre l’origen, caràcter i desenvolupament del procés sancionador-.

D’altra banda, les assemblees de la UAB tornen a recuperar activitat normalitzada – tot i estar en ple període d’exàmens- i han fet una notable tasca de difussió a les Jornades de Portes Obertes: octavetes, xerrades, contactes amb instituts i com a col·lofó el descobriment de l’autèntica cara de la UAB que denúncia la situació d’assetjament policial, censura i repressió política al campus al que abans s’arribava pel camí “Ho-Chi-Mihn”.


Debats

4 thoughts on “La calma d’abans de la tempesta

  1. Penedès. Suport als universitaris

    Si la moció de suport a Sánchez no es va arribar a votar, sí que es va votar la que manifestava el suport del ple vilafranquí als sis joves expulsats de la UAB, entre els quals hi ha el jove de Sant Sadurní d’Anoia Jordi Pujol. La moció presentada per la CUP va acabar aprovant-se amb els únics vots a favor dels regidors independentistes, ja que la resta de forces polítiques van assegurar que no tenen prou informació sobre la causa de l’expulsió dels joves i van afirmar que no havien pogut veure els expedients dels joves. En la moció es deia que el reglament per incoar els expedients i fer fora els universitaris havia estat fet el 1954. Pujol va intervenir al ple per defensar la moció i assegurar que s’havia vulnerat la presumpció d’innocència.

    http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3448521

    Posted by dani | 29 gener 2009, 4:43 am
  2. Més notícies:

    “Estudiantes de la UdG se encierran de nuevo en la Facultad de Educación”

    http://www.europapress.es/catalunya/barcelona-00376/noticia-bolonia-estudiantes-udg-encierran-nuevo-facultad-educacion-20090120175724.html

    A mi em fa molta gràcia això que heu posat això d’ICV = AEP. Ja cansa el mateix rotllo, a hores d’ara ja no us deu creure ningú. Per repetir una mentida mil cops, no es farà més veritat. Si t’hi fixes, el representant de l’AEP a la taula rodona, va parlar de la moratòria al Pla de Bolonya, etc. com a “pas previ” a una millora en el finançament.

    I a títol personal, ho he dit molts cops, no sé perquè no es pot parlar de millorar el finançament i alhora criticar el Procés de Bolonya. Precisament és un discurs molt coherent. Criticar el Pla de Bolonya, sense posar al damunt de la taula cap alternativa, o cap proposta de millora de la universitat actual (que li calen canvis i amb això estarem d’acord) com ho és tenir un finançament públic suficient pel normal funcionament de la universitat no li veig el discurs ambigu. Precisament, el discurs es veu reforçat.

    La LOU restringeix el finançament públic. És cert. Però i el finançament de cada CCAA? I la reforma de la LUC? Ja ho vaig dir en una xerrada en la ocupació de Polítiques, que el Pla de Bolonya no és un paquet uniforme, tancat i homogeni.

    Posted by Joan Gil Oliveras | 29 gener 2009, 8:10 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: UAB S.A=La Autònoma signa una aliança empresarial en “recerca i innovació” « ASSEMBLEA D’ESTUDIANTS DE CIÈNCIES I BIOCIÈNCIES - 29 gener 2009

  2. Retroenllaç: [assemblea ciències] UAB S.A.: L’Autònoma signa una aliança empresarial per a la “recerca i innovació” « Assemblea d’Estudiants de l’ETSE - 2 febrer 2009

Deixa un comentari

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 157.108 visites
gener 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors