//
Uncategorized

Panoràmica internacional de les mobilitzacions contra les reformes educatives capitalistes (I): estat espanyol, Itàlia, Portugal, Xile, Argentina i EUA

La lluita pel dret a l’ensenyament públic està present als estats adherits a l’Espai Europeu d’Educació Superior com Itàlia, l’Estat espanyol, l’Estat francés, Irlanda, Portugal i Grècia. Tanmateix, el fet denunciat pels estudiants i professorat ens porta a les mobilitzacions que s’estan duent a terme als Estats que han signat l’Acord General de Comerç i Serveis amb lemes calcats i reformes educatives molt semblants a tots els estaments educatius: primària, secundària, universitat… Així, a Xile, Argentina i els EUA.

L’AGCS preveu la liberalització del mercat dels serveis educatius com si de qualsevol altre mercaderia es tractés. El finançament públic i les beques per nivell de renda que rep i que es donen a la xarxa pública d’ensenyament des d’aquesta òptica són distorsions del lliure mercat. Substituir beques per prèstecs i retallar els pressupostos públics són mesures per a incentivar el mercat lliure del coneixement, del dret a l’ensenyament.

[lectura recomanable:(II) De lo local a lo global: una música con diferentes intérpretes.]

Estat espanyol: Fora els bancs de la universitat

20070907elpepieco_2_0Les mobilitzacions estudiantils han tingut dues grans dates: el dia 13 i el dia 20 de novembre. Manifestacions a totes capitals a les quals s’afegeixen nuclis amb poca trajectòria d’agitació estudiantil com Múrcia, Badajoz, Burgos, … Barcelona, Sevilla i Madrid mantenen una posició de força amb ocupacions massives de facultats i rectorats, continuant amb l’exemple dels estudiants de la Universitat de València.

Als Països Catalans hi ha una demanda comuna: la celebració d’un referèndum legal i vinculant per aturar l’apliació i obrir un periode de debat i discussió. Al Principat, les Universitats Públiques Catalanes (ACUP) s’han negat rotundament a acceptar-la i a continuar el diàleg sense un dessallotjament previ de les instalacions universitàries. A València, els estudiants han sostingut durant més d’un mes la seva ocupació de facultats. Els estudiants de València han estat dessallotjats pel rector (el mateix que va anunciar la fallida econòmica de la universitat) un dissabte (quan l’anunci era per dilluns) i denuncien el robatori de 10.000 signatures recollides durant aquest periode contra l’aplicació de la LOU i dels Reials Decrets.

El dia 13 de novembre, a més dels universitaris, a Catalunya es va celebrar una segona gran manifestació contra la Llei d’Educació Catalana, la qual incideix en el tractament de l’escola pública com a qualsevol altre proveïdor de serveis privats, introdueix formes de govern gerencial, precarització de les condicions de treball del professorat i no garanteix un finançament públic solvent. [més info sobre la LEC]

Itàlia: “l’ona anòmala”

santaignoranciaEl ministre d’Instrucció Pública dirigit per Mariastella Gelmini vol dur a terme una reforma educativa que inclou des de l’educació primària fins la universitària sota el pretext de la “qualitat i la racionalització de la despesa”.

Tanmateix, la reforma s’ha concretat més en una retallada de la despesa pública en educació. A l’escola primària es vol retornar al model de “professor únic” (fins ara hi havia tres) per a rebaixar la despesa en personal docent i reduir la jornada escolar setmanal de les 40 actuals a les 24 hores.

Les conseqüències d’aquestes mesures suposa una rebaixa de la formació del jovent, un bloqueig a la contractació de nou personal acadèmic i l’acomiadament de la plantilla que ara feia tasques equivalents als interins o substituts a l’Estat espanyol. A banda de la rebaixa de la despesa pública, es volen introduir l’avaluació acadèmica de la conducta dels escolars i la segregació dels estudiants d’origen immigrant en aules diferencials.

Pel que fa a la universitat, la llei de pressupostos preveu una dràstica retallada dels fons públics destinats a formació superior a un termini de 4 anys i s’obre la possibilitat de que les universitats públiques puguin convertir-se en fundacions de dret privat (és a dir, privatització pura i dura). Aquesta retallada coincideix amb l’anunci de que els diners estalviats per l’estat seran destinats a “ajudar” als bancs en crisi i a la despesa militar.

Totes aquestes reformes han estat introduïdes mitjançant decret i amb l’aprovació de la llei de pressupostos a l’estiu, sense debat parlamentari ni social. Després d’un període de greu desinformació, des de fa ja tres setmanes no hi ha dia sense manifestacions, concentracions…, ocupacions, …

Article sobre l’ona anòmala [Traducció on line]

Links amb informació actualitzada:

Anglès:www.anomalia.blogsome.com, www.edu-factory.org

Italià: www.uniriot.org www.globalproject.info

Portugal: universitats a pique

El moviment dels mestres “En defensa de l’Escola Pública”, que va aconseguir reunir 700 persones a Leiria al febrer de 2008 va aprovar una moció en la qual “defensa l’escola pública i condemnar el model de gestió”, proposat pel govern.

José Vitorino Guerra, un dels promotors d’aquesta nova estructura, va dir avui l’agència Lusa que la moció, a ser lliurada a un representant del govern, “la preocupació expressada per l’educació política i el profund patiment de la societat portuguesa”.

Més de 700 persones, la majoria dels professors, es van reunir a Leiria, al Teatre José Lucio da Silva, on es va discutir la política d’educació, inclosa la licitació per als professors titulars, el nou model de gestió i la forma en què el procés d’avaluació.

“Els participants en desacord obertament les intencions del govern, argumentant que les escoles han de ser tractades com a institucions”, va dir Vitorino Guerra, lamentant que “la democràcia interna és qüestionada pel govern.”

Aquest moviment del cap, encara que lamenta que vol “destruir les escoles públiques, el model evolucionat i s’ha corregit en els darrers 30 anys, obrint les portes a” partidarização “de les escoles, amb el nou model de gestió proposat per l’autoritat.

“Aquestes qüestions han de ser debatudes i que un ampli consens”, va dir Vitorino Guerra, subratllant que “el moviment lamenta l’acte, però és preocupant que el govern està incorrent en omissions en governar per al poble”.

A més de la proposta i una petició per a ser lliurats a l’Assemblea de la República, els participants en la reunió promoguda pel moviment “En defensa de l’Escola Pública” decidir sol · licitar una audiència a la Comissió d’Educació, en el Parlament i trucar a altres a unir-se als moviments “a defensa de l’escola pública “.

Açores, 24/02/08

Més info: Portugal: les universitats a pique

Chile: contra l’educació de mercat

Des de fa anys, els estudiants de secundària i universitaris estan en peu de guerra contra les reformes del finançament i ordenació dels ensenyaments públics. La resposta del Govern de Bachelet ha estat la repressió i a dia d’avui la Unión Patriótica Estudiantil (UPE) està desenvolupant convocatòries transversals contra les polítiques neoliberals a l’educació, el transport, la sanitat,… amb sectors de treballadors xilens.

Més info: Xile:la mala educació

Argentina

El curs comença amb mobilitzacions estudiantils, protagontizats pels estudiants de secundària: manifestacions, ocupacions de centres d’estudis… El video resumeix per la boca d’un portaveu quines són les problemàtiques denunciades (manca de finançament públic, de beques, …) i la resposta intitucional. Tot seguit un extracte per entendre la situació:

[…]La diputada Adriana Puiggrós, titular de la comisión parlamentaria, dijo que ya “hay una serie de acuerdos básicos entre todos los bloques. Los únicos que no participaron fueron los diputados de la Coalición Cívica”. En una reunión que mantuvieron el miércoles pasado, los representantes de las distintas fuerzas repasaron el material recopilado por la comisión y sumaron los diez proyectos presentados por legisladores de diferentes bancadas. “Acordamos sobre puntos fundamentales, como que la educación es un bien social, y el rechazo a la declaración de la Organización Mundial de Comercio que califica a la educación como un bien transable. Además quedaron plasmadas también la gratuidad de los estudios de grado y la responsabilidad del Estado en la materia”, explicó Puiggrós.

Después de la promulgación en los últimos años de las leyes nacional de educación, de financiamiento educativo y de enseñanza en escuelas técnicas, la LES es considerada por el Gobierno como la única norma educativa vigente que sostiene un enfoque neoliberal. La gestión de Daniel Filmus en el Ministerio de Educación se había propuesto derogarla antes de terminar su mandato y no llegó a hacerlo. Al asumir en su reemplazo, Juan Carlos Tedesco reiteró el compromiso oficial de modificar el marco normativo de la enseñanza universitaria y terciaria; incluso había mencionado la intención de presentar públicamente una propuesta de nueva ley hacia mediados de año. Pero todo quedará para 2009.”

Font: Fírgoa (i més informació)


EUA: Retalla dels pressupostos i pujada de taxes universitàries.

sosschoolskeepyourfees

La retallada de la despesa pública en educació ha aixecat a les famílies a diversos Estats. Fírgoa ofereix un notable recull de premsa del qual, els titulars són molt eloqüents: pujada de matrícules (California), problemes de solvència financera de les escoles (Maine, Tenessee) i la retallada dels pressupostos educatius a les universitats possa en perill l’admissió d’estudiants a més de que les universitats públiques han estat autoritzades a pujar a voluntat els preus de les matrícules.

A tall d’exemple, al campus de la Universitat de California, mil estudiants han fet una manifestació per denunciar la pujada del 10% de les taxes de matriculació.

Font i més info: Fírgoa

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: MEMÒRIES DE LLUITA DEL MOVIMENT ESTUDIANTIL COLOMBIÀ « Especial Bolonya - 26 gener 2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Entrades més vistes

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 155.581 visites
Novembre 2008
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uniu-vos a 12 seguidors
A %d bloguers els agrada això: