//
Uncategorized

GRAU O LLICENCIATURA? (II)

Enguany diversos plans d’estudi ja són graus i conviuen amb les llicenciatures i diplomatures. Això no vol dir que la gent que avui estudia una llicenciatura/diplomatura sigui aliena a la introducció dels nous canvis “metodològics”. Aquesta qüestió la tractem en una segona entrega.

La cohabitació dels nous i els antics plans d’estudi implica d’entrada un problema de coordinació d’horaris i d’espais pels centres d’estudi, i per tant de recursos. És a dir, les assignatures antigues tindran una metodologia, avaluació i continguts a l’aula com fins ara. I les matèries ECTS tindràn una metodologia, avaluació i continguts diferents (allò de les 40 hores setmanals).

Segons el Reial Decret de Graus els estudiants que hagin començat els seus estudis com a llicenciatura/diplomatura tenen dret durant quatre anys a continuar el seu pla d’estudis. Això vol dir que tens dret a EXAMINAR-TE i a obtenir un títol de llicenciat/diplomat amb totes les avantatges que comporta. És a dir, no et podem convertir la llicenciatura en grau, de fet és molt aconsellable no deixar-se convertir la llicenciatura/diplomatura en grau:

Raons per defensar contra vent i marea la teva titulació com és ara (llicenciatura/diplomatura):

a) Ja saps quin reconeixement laboral té.

b) Una llicenciatura té primer (1-2 anys) i segon cicle. El grau equival al primer cicle, tot i que té un any o dos més de durada. Un grau és menys que una diplomatura.

Per tant:

  1. Hi ha menys contingut i especialització a un grau que a una llicenciatura/diplomatura.
  2. Actualment hi ha beques per nivell de renda per a les llicenciatures i diplomatures. El segon cicle ara esdevé en postgrau, els quals no tenen beques per nivell de renda. Per tant, si ets becaris i et passes a grau: Per a les assignatures d’especialització (equivalent a 3er o 4art) no tindras dret a beca per nivell de renda.

El preu d’aquestes matèries considerades com postgrau tenen un preu tres vegades superior al preu que tenen sota l’antic pla.

Qui va redactar el Reial Decret va oblidar molt oportunament especificar si tens dret o no a docència (a rebre classes d’allò del que t’examinaràs). És evident que això suposa que els Departaments no tenen obligació de donar-te classe. I de fet, el decret de taxes i preus universitaris de la Generalitat per enguany (a on especifica quan has de pagar a la teva matrícula) contempla la possibilitat de crèdits sense docència, els quals tenen un preu del 25% del preu d’un crèdit “sencer” (és a dir amb docència normal).

És clar es que no poden obligar-te a fer un trasbals de llicenciatura a grau. I el que és clar és que una llicenciatura i una diplomatura se sap per a què serveixen al mercat laboral, si vols fer oposicions, … I els graus encara no se sap res de res segur perque el mateix Reial Decret deixa clar que “d’atribucions profesionals ja es publicaràn”…. però tenim indicis greus del que s’aveïna:

Alguns exemples concrets:

El grau de magisteri no tenen assegurat el que sí tenien els diplomats en magisteri: el dret a exercir com a mestres sense més requisit que apuntar-se a les llistes de substitució o fer oposicions. Un grup d’experts de la Universitat Complutense de Madrid avançen que al Ministeri es vol obligar a fer el màster en didàctica per permetre als futurs graduats en magisteri exercir com a mestres…[+info] La pregunta és: ¿què han aprés durant 4 anys sinò a exercir de mestres? Tot i això, les ments voluntarioses de la Facultat de Ciències de l’Educació, tot i no tenir res assegurat, defensen el grau en magisteri com a equivalent a l’antiga diplomatura o “encara millor”. Sobre quin tipus d’assesorament pedagògic estàn fent als conversos a la metodologia bolonya parlarem en un altre post…

El grau de Dret. Fa un set anys es va publicar una normativa que preveia que per al 2010 els llicenciats en dret no puguin exercir l’avogacía només amb el títol de llicenciat, s’hauria de fer un postgrau. Dona la casualitat de que aquest termini ja preveia la substitució de les llicenciatures per graus. Benvinguts estudiants del grau de dret: tot i haver estar estudiant durant 4 anys (el mateix que abans) no teniu dret a treballar com advocats, heu de fer el màster (mínim un any més, mínim 1000 euros més) per poder treballar. La pena és que els vostres companys llicenciats sí que ho podràn fer, un any abans i sense pagar 1000 euros.

Entrades relacionades:

Grau=Llicenciatura?(I)

L’Associació Catalana d’Universitats reconeix que un Grau Bolonya equival a un primer cicle

Una llicenciatura/diplomatura equival a un grau?

Debats

9 thoughts on “GRAU O LLICENCIATURA? (II)

  1. Hem de pensar que pel tema dels convenis col·lectius la cosa encara està pitjor. Abans eren les categories laborals la clau per la negociació col·lectiva. Ara ho seran les “competències”? Un model individualitzat de negoci de condicions laborals? No sé, jo tinc una mica de por en aquest sentit. Esperant la segona entrega. Continueu així companys.

    Posted by Joan Gil Oliveras | 25 Octubre 2008, 10:18 pm
  2. la UAB també reconeix que el Grau equival al primer cicle:
    Mireu la diapossitiva nº10 d’aquest power point explicatiu de la mateixa uab.
    link oficial:
    http://www.uab.es/Document/JPO06eees.ppt

    Posted by jajaja | 10 Novembre 2008, 8:05 pm
  3. “Segons el Reial de Graus els estudiants que hagin començat els seus estudis com a llicenciatura/diplomatura tenen dret durant quatre anys a continuar el seu pla d’estudis.”

    Sobre això tinc un dubte. Els estudiants que volem fer Medicina, i que és més probable que fem la llicenciatura, ja que hi ha 320 places, mentre que al grau només 30, podrem acabar la carrera? Són 6 anys, i aquí diu que només tenim dret durant 4 anys a seguir el pla d’estudis de la llicenciatura.
    Algú m’ho podria aclarir?
    Gràcies!

    Posted by Marta | 19 Març 2009, 10:02 am
  4. l’aplicació a cost zero fa que no hi hagi moltes opcions.

    Tens dret a terminar amb el teu pla d’estudis però aixó no vol dir que hagi obligatorietat per part de la universitat de donar-te docència del teu pla.

    El més probable -veient les experiències pilot-:
    Que et facin fer classe amb metodologia bolonya i crèdits ects (encara que et matriculis del pla antic).

    Que no et facin classe i t’obliguin a estudiar pel teu compte amb tutories (en aquest cas no et poden cobrar la totalitat del preu del crèdit, només un 25% segons el decret de preus de la Generalitat).

    Organtizeu-vos per demanar aquesta explicació signada i amb llum i taquígrafs als responsables de la titulació, la facultat i millor encara, de la conselleria.

    La fòrmula més surrealista seria que subcontractèssin amb facultats privades – com fan a secundària sota el pretext de que surt més “barat”.

    T’encoratgem a que la informació que obtinguis la penjis ni que sigui com a comentari, perque hi ha molts companys com tu que agraïrien totes les novetats, siguin o no bones.

    moltes gràcies pel teu comentari. En qualsevol cosa que vulguis preguntar més, farem el que podem.

    Posted by Especial Bolonya | 20 Març 2009, 4:45 am
  5. Jo he començat aquest any 2008 els estudis de diplomatura en ciències empresarials i al començament ens van assegurar que tindriem 5 anys per acabar de cursar els nostres estudis amb el plà antic. Però l’altre dia vaig escoltar a algú que eren 4 anys. Algú podria dir-me si son 4 o 5 anys?
    Suposo que si ens van assegurar 5 anys això es cumplirà pero nose…

    Posted by Carles | 10 Juny 2009, 2:58 pm
  6. El Reial Decret diu el següent:
    Disposición adicional primera. Implantación de las nuevas
    enseñanzas.
    “1. La implantación por las universidades de los planes
    de estudios conducentes a la obtención de los títulos
    previstos por este real decreto [Grados], podrá realizarse de
    manera simultánea, para uno o varios cursos, o progresiva,
    de acuerdo con la temporalidad prevista en el
    correspondiente plan de estudios.”

    És a dir, que et poden treure les classes presencials quan vulguin.

    Sobre quatre/cinc anys:
    Disposición transitoria segunda. Enseñanzas anteriores.
    a) A los estudiantes que en la fecha de entrada en
    vigor de este real decreto, hubiesen iniciado estudios universitarios oficiales conforme a anteriores ordenaciones,
    les serán de aplicación las disposiciones reguladoras por
    las que hubieran iniciado sus estudios, sin perjuicio de lo
    establecido en la Disposición Adicional Segunda de este
    real decreto [opció de fer el grau] , hasta el 30 de septiembre de 2015, en que quedarán definitivamente extinguidas.

    Feu clic per accedir a A44037-44048.pdf

    Per a més info, demana a la teva Facultat el pla d’extinció del teu pla d’estudis, és la darrera paraula.

    Posted by Especial Bolonya | 11 Juny 2009, 3:00 pm
  7. Bon dia,
    Jo i una companya estem preparant un reportatge a Vilaweb en el que parlem sobre la problemàtica en la que es troben molts estudiants amb diplomatura a l’hora d’inscriure’s a un màster. Què en penses sobre aquesta problemàtica? Em podries facilitar un contacte?

    Posted by Clàudia Bell | 31 Mai 2016, 3:59 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Sobre la regulació d’Informàtica « Assemblea d’Estudiants de l’ETSE - 9 Desembre 2008

  2. Retroenllaç: Especial Bolonya: Tot sobre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior « Contenido - 13 Mai 2011

Deixa un comentari

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 157.108 visites
Octubre 2008
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uneix altres 12 subscriptors