//
Uncategorized

INFORME DEL CURS 2007/08 DE LA UAB: CENSURA I SILENCI

El olvido

es una de las formas de la memoria,

su vago sótano,

la otra cara secreta de la moneda

Jorge Luís Borges

“Quant al Consell de Govern, aquest curs acadèmic s’ha reunit en set ocasions, atès que es van suspendre un parell de sessions arran de les protestes derivades del fets ocorreguts a la Facultat de Filosofia i Lletres. […]

Un darrer punt que cal comentar és el seguit d’actuacions diverses derivades de l’ocupació forçada, el dia 4 de març, de la Facultat de Filosofia i Lletres per un grup d’una trentena d’estudiants i el seu posterior desallotjament. En aquest sentit, cal assenyalar el comunicat del Consell de Govern manifestant el seu suport a les mesures aplicades i destacant l’excepcionalitat dels fets[1]

Memòria del Curs Acadèmic UAB 2007/08. Apartat Govern i activitat institucional.pp. 49-50

“El Departament de Prehistòria de la universitat Autònoma de Barcelona […]

REPROVA:

a) El recurs a la intervenció policial per a resoldre un conflicte polític en el si de la comunitat universitària. Aquesta acció contradiu l’esperit de diàleg declarat pels mateixos òrgans de govern i constitueix un procediment impropi d’una societat democràtica i del tarannà declarat pels mateixos membres d’aquest equip.

b) L’agressió dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra a un nombrós grup d’estudiants esdevinguda a l’exterior de l’edifici de la Facultat de Lletres. Aquesta intervenció fou injustificada i innecessària per al desallotjament contra un grup que es manifestava pacificament, tal i com mostren alguns enregistraments en vídeo, i que originà una vintena de ferits entre els estudiants.

c) La reiterada justificació per part dels òrgans de govern de la universitat mitjançant comunicats oficials de la intervenció policial.

Comunicat del Departament de Prehistòria de la UAB, 9 d’abril de 2008.

La inauguració del curs acadèmic de la UAB coincideix amb la celebració del seu 40è aniversari, motiu pel qual un cor batega al portal de la UAB, això sí, verd i no vermell, el color del partit pel que va demanar el vot Lluís Ferrer (PSC).

Sempre hi ha una distància entre la realitat i els desitjos, tanmateix, qualsevol institució democràtica que se precii ha de fer constar a la seva memòria allò que li agrada i el que no. Per un principi de justícia i de memòria i per un principi d’excel·lència i maduresa: reconèixer la realitat ens permet millorar. Negar i ignorar el que no ens agrada contribueix a l’autocomplacència i aquesta no és bona consellera per encarar ni el futur ni cap repte ni molt menys “l’esperança” amb la que tanca la presentació del document de Memòria Acadèmica del Curs 2007/08 el Secretari General, Rafael Grasa.

L’apartat dedicat a l’activitat del Síndic de Greuges només fa referència a la seva tasca durant l’any 2007 i en cap cas fa referència a cap de les consultes i demandes d’assistència que ha atès durant l’any 2008 (entre d’altres:fets del 4 de Març, constitució irregular de la Junta Permanent de Lletres, les represàlies en l’adjudicació de beques de col·laboració a persones destacades en les mobilitzacions així com en relació als 33 expedients disciplinaris oberts contra estudiants. Quin dubte hi ha que aquesta ha estat la tasca més greu desenvolupada pel Síndic? El senyor Jordi Porta no té res a dir?

L’apartat de presència als mitjans no recull absolutament cap menció a qualsevol dels esdeveniments que tothom recordarà en relació a la UAB pel curs passat. És a dir, l’any passat no passarà a la història per ser l’any de la computació, sinò per ser l’any dels Mossos d’Esquadra. Si ja durant el curs, la censura informativa va ser la tònica aquest document signat per un grapat de persones que han prestat testimoni contra 31 estudiants d’aquesta universitat, és un insult a la intel·ligència de tota la comunitat universitària.

Si ja als anys 30 l’Enciclopèdia Britànica descrivia com a indicador bàsic de democràcia la pluralitat informativa, com hem de qualificar la política comunicativa institucional de la UAB? De democràtica de plural? A l’informe del Vicerectorat d’Estudiants cap menció a l’activitat de denúncia de les Assemblees, cap menció a la presència reiterada de Mossos d’Esquadra al campus de la UAB i, per descomptat, cap menció a la vaga de PDI i estudiants del 6M, notícia per la qual, la UAB va sortir fins a 6 vegades als telenotícies i programes de més audiència al Principat, amb la participació d’estudiants de la UAB tant pel que fa a la denúncia de l’agressió dels Mossos d’Esquadra per ordre del Rector, com en referència a les crítiques de la política de reforma universitaria (La nit al dia).

“Assemblees? I don’t understand!”

Si mirem el contingut de l’apartat “estudiants” tot i que –segons la memòria de l’any anterior 2006/07- es fa un seguiment del resultats de les eleccions a Claustre (“Les diferents assemblees van obtenir la majoria de claustrals, amb un total de 63 estudiants assemblearis dels 90 representants dels estudiants al Claustre” Pàg.105) I tot seguit s’enumeren les accions dins del programa de suport a la participació “L’objectiu bàsic del programa de Suport a la participació és fomentar la participació dels estudiants en els òrgans de participació (assemblees) i de representació (Conselld’estudiants, Junta de Facultat, Claustre, etc.)”

L’informe d’enguany obvia sistemàticament l’existència d’assemblees i dels òrgans de participació estudiantil de la UAB majoritaris als òrgans de govern, de manera que en tot el document és pràcticament impossible conèixer quina ha estat l’activitat d’aquestes -sensiblement superior a la d’altres anys-. Aquesta és tota informació sobre els estudiants organitzats que ofereix el Vicerector, Joan Carbonell Manils:

“Del total de 84 col·lectius d’estudiants actius durant el curs 2007-2008, 16 han estat de nova creació i s’ha presentat una vuitantena de projectes per rebre ajuts econòmics i/o logístics, distribuïts de la forma següent: 16 de caire acadèmicoprofessional (xerrades, espais de debat, taules rodones, cicles de conferències o congressos); 32 de caràcter cultural; 3 d’esportius; 12 de caràcter polític i 15 de caire social”

…Això si, es dedica columna i mitja al suport a “estudiants internacionals”.


[1] Única referència a la càrrega dels Mossos d’Esquadra que va comportar més de 50 ferits entre els manifestants per la universitat pública i contra la LOU, a un espai obert de la UAB. Cap menció als 33 expedients disciplinaris incoats contra estudiants membres d’assemblea, Claustre, Consell de Govern i Juntes de Facultat.

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: El crepuscle dels déus « Especial Bolonya - 17 Desembre 2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

RSS Uni Riot (Itàlia)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

RSS Frente Estudiantil Revolucionario (Argentina)

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

BOLONYA PER A BATXILLERS

  • 155.600 visites
Octubre 2008
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Introdueix la teva adreça per rebre els nous posts per mail.

Uniu-vos a 12 seguidors
A %d bloguers els agrada això: